Συνεντεύξεις - Δηλώσεις

Νέα, δελτία τύπου και ανακοινώσεις του κ. Μιχάλη Κασσή

Ανακοίνωση του Μιχάλη Κασσή σχετικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη φτώχεια στην Ήπειρο

Ανακοίνωση του Μιχάλη Κασσή σχετικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη φτώχεια στην Ήπειρο
15Jan2014

Σίγουρα τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ που κατατάσσουν την Ήπειρο ως την φτωχότερη περιφέρεια της χώρας, με  το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα που αντιστοιχεί σε 12.957 ευρώ, έχουν προκαλέσει σε όλους μας θυμό και προβληματισμό…

Μετά τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία ,τώρα σπάμε, σαν Ήπειρος, ένα ακόμα φράγμα, αυτό της φτώχειας. Και προφανώς αυτό δεν είναι ένα γεγονός που προέκυψε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της παρατεταμένης απομόνωσης της Ηπείρου από την κεντρική κυβέρνηση σε συνδυασμό με την ανυπαρξία και την ανικανότητα της περιφερειακής διοίκησης.

Ο αγωγός φυσικού αεριού ΤΑΡ θα μπορούσε να περάσει από την Ήπειρο για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας άλλα και για να παρέχει φτηνότερο αέριο στα δοκιμαζόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Προφανώς, όμως, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να γίνει κάτι τέτοιο παρά τις παρατεταμένες εκκλήσεις μου.

Το αεροδρόμιο βαλτώνει, η κατασκευή των οδικών δικτύων που μπορούν να βγάλουν την Ήπειρο από την απομόνωση (ιόνια οδος,Ε65) έχουν καταντήσει σαν το γεφύρι της Άρτας, το τουριστικό προϊόν έχει αφεθεί από την περιφέρεια στην τύχη του και το μόνο που γίνεται είναι να υπάρχουν κάποια πεντάμηνα φιλοδωρήματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Έτσι, όμως, δεν λύνεται το πρόβλημα.

Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα σε επιχειρήσεις να έρθουν στην Ήπειρο αλλά και σε νέα παιδιά να κάνουν κάτι δικό τους αντί να φεύγουν μαζικά για το εξωτερικό..

Η Ήπειρος θα καταλήξει μια περιφέρεια γερασμένη, φτωχή χωρίς κανένα σχέδιο για το μέλλον, χωρίς κανένα παραγωγικό μοντέλο για τα επόμενα 30 χρόνια...

Το  σχέδιο αυτό πρέπει να το εκπονήσουμε μόνοι μας και να το απαιτήσουμε από την κεντρική εξουσία. Ένα σχέδιο που θα βασίζεται στον πρωτογενή μας τομέα και στην μεταποίηση, στην άμεση αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, στη ενίσχυση της Εκπαίδευσης και της έρευνας και στη σύνδεσή τους με την τοπική παραγωγή , στο χειμερινό και καλοκαιρινό τουρισμό, στο θρησκευτικό τουρισμό, στον Ιατρικό τουρισμό από χώρες της Βαλκανικής και όχι μόνο.

Είναι η ώρα να δράσουμε όλοι πριν μας ξεπεράσει η ιστορία… Και να δράσουμε ουσιαστικά γιατί παρακολουθώ «κροκοδείλια» δάκρυα από τοπικούς φορείς της Περιφέρειας που αντί να κάνουν καμία δουλειά , αρκούνται σε καταγγελίες προς τρίτους και ευχολόγια.