Συνεντεύξεις - Δηλώσεις

Νέα, δελτία τύπου και ανακοινώσεις του κ. Μιχάλη Κασσή

Συνέντευξη Μιχάλη Κασσή στο περιοδικό Επίκαιρα και τον Άγγελο Μόσχοβα.

Συνέντευξη Μιχάλη Κασσή στο περιοδικό Επίκαιρα και τον Άγγελο Μόσχοβα.
18Nov2013

-          Εσείς και κάποιοι ακόμη βουλευτές πρωτοστατήσατε στις αντιδράσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Ήταν τόσο ουσιαστικές οι βελτιώσεις στο ν/σ που σας έκανε να αλλάξετε άρδην στάση;

Το αρχικό σχέδιο νόμου το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας, ουσιαστικά εξόντωνε την κατοχή περιουσίας, είτε αυτή είναι αγροτεμάχιο, είτε οικόπεδο, είτε αγροτικό ακίνητο… Δεν ήταν δυνατόν να φορολογηθεί για παράδειγμα μια αγροτική παραγωγική μονάδα 1.500 τ. μ., που αποτελεί τη μικρότερη βιώσιμη μονάδα με 3.312 ευρώ από 200 ευρώ που αντιστοιχούσε στον ΦΑΠ. Ούτε είναι δυνατόν για κάποιον που κατέχει ένα οικόπεδο σε ένα αγροτικό οικισμό να πληρώνει δυσανάλογο ποσό με ότι πραγματικά αξίζει το οικόπεδο.

Δεν είπε κανείς πως δεν πρέπει όλες αυτές οι κατηγορίες να πληρώσουν, ούτε είπε κανείς να επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων. Πρέπει όλοι να πληρώσουν από λιγότερα με διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Και αυτό το πετυχαίνουμε με τον νέο νόμο για τα ακίνητα, ο οποίος προφανώς θα βελτιωθεί και στην επιτροπή της Βουλής που θα έρθει προς επεξεργασία, αλλά και στην συνεχεία στην ολομέλεια.

Εν πάση περιπτώσει, πιστεύω πως ο νέος νόμος είναι πιο δίκαιος από τον προηγούμενο και θεωρώ πως πρέπει να εξελιχτεί σε ένα νόμο που θα στηρίζεται στην συνολική φορολόγηση της περιουσίας του καθενός από εμάς. Η θέσπιση περιουσιολογίου είναι επιτακτική και πρέπει άμεσα να το εξετάσει η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

 

-          Φτάσατε στο σημείο να δηλώσετε ότι αν είναι να πέσει η κυβέρνηση επειδή θα καταψηφίζατε, «ας πάει στην ευχή». Δεν έχετε πρόβλημα αν γίνουν εκλογές;

Κύριε Μόσχοβα, αυτό που ήθελα να πω με τον τρόπο που το είπα, είναι ότι και οι βουλευτές έχουν αντοχές. Αντοχές ψυχικές και κοινοβουλευτικές. Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που έρχεται ένα κρίσιμο νομοσχέδιο στην Βουλή να απειλούνται οι βουλευτές πως αν δεν ψηφίσουν πέφτει η κυβέρνηση.

Με τις γνώσεις που έχω από τα σχολικά μου χρόνια, μια κυβέρνηση πέφτει όταν χάνεται η δεδηλωμένη, η οποία χάνεται με συγκεκριμένους τρόπους, ένας από τους οποίους είναι η πρόταση μομφής που έκανε σε λάθος χρόνο, κατά την άποψη μου ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν ένας νόμος δεν περάσει τότε μπορεί κάλλιστα να τύχει επεξεργασίας και να γίνει καλύτερος έτσι ώστε να περάσει την επόμενη φορά.

Δεν μπορώ να καταλάβω τον πανικό που προκαλείται γύρω από το θέμα αυτά. Ένας πανικός βέβαια που εν μέρει βολεύει και τα ΜΜΕ για να δημιουργείται ντόρος και να έχουν θέματα να παίζουν...

Οι εκλογές δεν είναι κάτι που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο τόπος, σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορούν να είναι απειλή για το δημοκρατικό μας πολίτευμα, διότι αποτελούν την πεμπτουσία του.

 

-          Πολλοί κατηγορούν τους βουλευτές αγροτικών περιοχών, όπως εσείς, ότι αντιδράσατε επειδή θίγονταν οι ψηφοφόροι σας. Τώρα που απαλλάχθηκαν τα αγροτεμάχια δεν σας ενοχλεί που θα υπερφορολογούνται τα αστικά διαμερίσματα;

Καταρχάς σας είπα παραπάνω πως πρέπει να πληρώσουν όλοι. Και πληρώνουν όλοι αναλογικά. Οι ιδιοκτήτες αστικών διαμερισμάτων μεσοσταθμικά έχουν μια μείωση 16%. Και όταν λέμε 16% ,εννοούμε σε σχέση με το μειωμένο ΕΤΑΑ.

Εγώ μίλησα από την αρχή για συνολική αδικία και δε διαχώρισα αστικά ακίνητα από αγροτεμάχια…

Αν θέλετε και μια πρόταση, νομίζω πως πρέπει ο φόρος αυτός να εξοφλείται σε 12 δόσεις, έτσι ώστε να πληρώνεται από λίγο και να μην είναι μεγάλη η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά.

Όσο για την υποτιθέμενη ψηφοθηρία εκ μέρους μου, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω πως τα Γιάννενα έχουν μια μητροπολιτική περιοχή με κέντρο τον Δήμο Ιωαννίνων που αριθμεί 150 χιλιάδες κατοίκους. Άρα οι ψηφοφόροι προέρχονται από όλες τις περιοχές και δεν ξεχωρίζω κανέναν.

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία πρέπει να κινούμαστε έτσι ώστε ότι εφαρμόζεται να διαθέτει κατά το δυνατόν αναλογικότητα και δικαιοσύνη.

 

-          Τα σενάρια για αλλαγή πρωθυπουργού έχουν βάση; Θα σας έβρισκαν σύμφωνο;

Σας είπα και πιο πριν, πως εκλογές δεν χρειάζεται ο τόπος. Λύσεις τύπου Παπαδήμου εμένα προσωπικά δεν με βρίσκουν σύμφωνο, διότι προτιμώ πολιτικούς σε πολιτικές θέσεις. Σε κάθε περίπτωση αν ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί άλλο, νομίζω πως πρέπει όλες οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου να συνεργαστούν για την δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, με Πρωθυπουργό όμως πολιτικό πρόσωπο. Αλλά νομίζω πως είναι απίθανο σενάριο και δεν βλέπω ο κύριος Σαμαράς να επιθυμεί να αποχωρήσει.

 

-          Στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ δεν θα κατέβει για πρώτη φορά ως κόμμα αλλά υπό την ομπρέλα του ΕΣΚ. Τελικά η ομάδα των 58 μήπως γίνει η αφορμή για οριστική διάλυση του ΠΑΣΟΚ;

Η κουβέντα για την κεντροαριστερά είναι μια μεγάλη κουβέντα που προκύπτει από διεργασίες στην κοινωνία και στους πολίτες.

Η μεγάλη Κεντροαριστερή Προοδευτική Παράταξη υπάρχει στην κοινωνία αλλά είναι και ευθύνη όλων όσων επιθυμούν να συνομιλούν μαζί της να κινηθούν με σοβαρότητα , υπευθυνότητα και συλλογικότητα. Η πολυδιάσπαση απλά την απαξιώνει και την εμποδίζει να πάρει «σάρκα και οστά» ως ενιαίος φορέας.

Σε αυτή την πορεία δεν χωράνε ηγεμονισμοί, προσωπικές λογικές και διαξιφισμοί και αποκλεισμοί.

Η κίνηση των 58 είναι μία θετική συμβολή.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι βασικός συμμέτοχος αυτής της κίνησης, χωρίς ηγεμονισμούς, ως ισότιμος συνομιλητής. Όσοι νομίζουν ότι η κεντροαριστερά θα πάρει σάρκα και οστά χωρίς το ΠΑΣΟΚ είτε είναι αφελείς, είτε θέλουν να οικειοποιηθούν αποκλειστικά τον χώρο αυτό. Κάτι το οποίο δεν πρόκειται να γίνει!