Ομιλίες

Νέα, δελτία τύπου και ανακοινώσεις του κ. Μιχάλη Κασσή

Η «ΠΙΝΔΟΣ» ως μοντέλο συνεταιριστικής ανάπτυξης

Η «ΠΙΝΔΟΣ» ως μοντέλο συνεταιριστικής ανάπτυξης
17Aug2012

Το θέμα «εμπειρίες από την ανάπτυξη επιχειρηματικού πνεύματος στην Ήπειρο», ανέπτυξε ο πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Η Πίνδος», κύριος Μιχάλης Κασσής.

Η πρόσκληση που δέχθηκε ο Α.Π.Σ.Ι. και ο πρόεδρος του από τον πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο, για τη συμμετοχή στην ημερίδα, αποτελεί πανευρωπαϊκή αναγνώριση και τιμή για το απόλυτα πετυχημένο συνεταιριστικό μοντέλο διαχείρισης μιας από τις μεγαλύτερες μεταποιητικές μονάδες της χώρας μας, καθώς η πρόσκληση απευθύνθηκε σε έξι εταιρείες ανά την Ελλάδα, που θεωρήθηκαν πρότυπα ανάπτυξης.

Η ομιλία του Μιχάλη Κασσή περιελάμβανε δύο ενότητες. Αναφέρθηκε:

Πρώτον: στην εμπειρία του ως μέλος αρχικά και στη συνέχεια πρόεδρος της Πίνδος και την πορεία του συνεταιρισμού από το 1958 που ιδρύθηκε έως σήμερα.

Δεύτερον: στη συμβολή του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού στην ανάπτυξη όχι μόνο της πτηνοτροφίας στην Ήπειρο, αλλά και στην γενικότερη ανάπτυξη.

 

Πως η ΠΙΝΔΟΣ από «προβληματικός» έγινε ο μεγαλύτερος συνεταιρισμός στην Ελλάδα

«Η ΠΙΝΔΟΣ είναι μια εξαίρεση σε όσα ακούμε για το συνεταιριστικό κίνημα της χώρας μας», είπε ο κ. Κασσής , σημειώνοντας πως σήμερα είναι η μεγαλύτερη πτηνοτροφική επιχείρηση στη χώρα κατέχοντας το 30% της ελληνικής παραγωγής κοτόπουλου, έχει κύκλο εργασιών 200 εκατ. ευρώ, πραγματοποιεί επενδυτικό σ΄χεδιο 15 εκατ. ευρώ, έχει κερδοφόρους ισολογισμούς, δεν έχει ληξιπρόθεσμα χρέη, εξασφαλίζει εισόδημα σε 560 πτηνοτρόφους-συνεταίρους και απασχολεί σήμερα 900 εργαζόμενους.

Δεν ήταν όμως πάντα έτσι τα πράγματα, καθώς τα πρώτα 25 χρόνια της «ζωής του» ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός είχε μικρή ανάπτυξη και ζημιογόνα αποτελέσματα.

Ο κ. Κασσής περιέγραψε την πρακτική που ακολουθήθηκε από τις αρχές τις δεκαετίας του 80, ώστε να υπάρξει η θετική αντιστροφή της πτωτικής πορείας που ακολουθούσε η ΠΙΝΔΟΣ. «Ο στόχος που βάλαμε ήταν να καταφέρουμε τους πτηνοτρόφους με τις μικρές μονάδες, τη μεγάλη ηλικία, το χαμηλό επίπεδο γνώσεων και τις καχυποψίες που τους διακατείχαν τον καθένα, να τους μετατρέψουμε σε σύγχρονους επιχειρηματίες που επενδύουν στις δικές τους εκμεταλλεύσεις και στον συνεταιρισμό και να τους πείσουμε ότι η ανάπτυξη του συνεταιρισμού μακροπρόθεσμα θα ωφελήσει τους ίδιους και τα παιδιά τους», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Α.Π.Σ.Ι.

Ο κ. Κασσής έκλεισε την ομιλία αναφερόμενος στην κρίση που διέρχεται η χώρα μας και σημειώνοντας πως ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός αποτελεί ένα παράδειγμα για το μοντέλο ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσουμε.