Ομιλίες

Νέα, δελτία τύπου και ανακοινώσεις του κ. Μιχάλη Κασσή

Ομιλία στην ολομέλεια της βουλής στο σχέδιο νόμου για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών.

Ομιλία στην ολομέλεια της βουλής στο σχέδιο νόμου για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών.
11Jun2013

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Το λόγο έχει ο κ. Κασσής.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ (ΔΑΝΗΣ) ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Μην επιτεθείς στο ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΣΣΗΣ: Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να επιτεθώ εγώ ποτέ και να το ξέρεις.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ (ΔΑΝΗΣ) ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Κρατάς την πόρτα ανοιχτή;

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΣΣΗΣ: Οι πόρτες είναι ανοιχτές αλλά δεν θα κλείσω ούτε την πόρτα του ΠΑΣΟΚ.

Κύριε Υπουργέ, με ανησυχεί που όλες αυτές τις μέρες ο κύριος Υπουργός παρακολούθησε πολύ λίγο τις συζητήσεις και στις Επιτροπές αλλά και στη σημερινή συνεδρίαση. Μη βγείτε αύριο και πείτε ότι η πλειστηριασμοί θα αρχίσουνε σε ένα εξάμηνο. Πρέπει να δεσμευθείτε ότι πλειστηριασμοί μέχρι τουλάχιστον το 2014 στοπ.

Όλες αυτές τις μέρες που έγιναν οι συζητήσεις, έχω βγάλει ένα αρνητικό συμπέρασμα και αυτό είναι ότι ενώ συμφωνούμε σε πάρα πολλά πράγματα, τα οποία έχουν να κάνουν σε σχέση με τη μείωση των μισθών, των συντάξεων, των εισοδημάτων γενικότερα και ενώ επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα να συσταθεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, πράγμα που το ΠΑΣΟΚ κατά καιρούς έχει θέσει ως θέμα και το έχει επαναφέρει αρκετές φορές, δεν συμφωνούμε πραγματικά για να δώσουμε λύση.

Πρέπει να δώσουμε λύση γιατί η πρόταση νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ανακούφιση των δανειοληπτών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση την ουσιαστική και οριστική λύση στο μεγάλο πρόβλημα.  Οι ρυθμίσεις εδράζονται σε διαφορετική φιλοσοφία από τη δικιά μας πρόταση, την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, η οποία έθετε την ανάγκη μιας οριζόντιας ρύθμισης, η οποία θα έδινε ανάσα και παράλληλα θα εξορθολογούσε τις σχέσεις δανειοληπτών και τραπεζών.

Εδώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Οι τράπεζες με μια επιθετική πολιτική την οποία εφάρμοσαν όλο αυτό το διάστημα, δεν είναι άμοιρες των ευθυνών. Ευθύνες έχουν και οι δανειολήπτες, βέβαια, σε πολλά επίπεδα, οι οποίοι ουσιαστικά τα δάνεια δεν τα χρησιμοποίησαν εκεί που θα έπρεπε να τα χρησιμοποιήσουν, πάντα με την ανοχή των τραπεζών.

Οι τράπεζες σήμερα, όμως, εφαρμόζουν ακόμη πιο επιθετική πολιτική, όσον αφορά και στο επίπεδο διαπραγμάτευσης. Θα σας πω και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Για συζήτηση ενυπόθηκου δανείου 14 χιλιάδων ευρώ, που αφορά μια αγροτική εκμετάλλευση, η Εμπορική Τράπεζα –αναφέρω και την τράπεζα- ζητάει εγγυήσεις σήμερα περίπου της τάξης του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ περιουσιακών στοιχειών.  Άρα, καταλαβαίνετε το πώς λειτουργούν οι τράπεζες σήμερα.

Βέβαια, η Κυβέρνηση με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση θα έλεγα παρουσίασε και έφερε για συζήτηση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπήρχαν αυτές οι καθυστερήσεις και από πλευράς της Κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει με την τρόικα, αλλά όλα τα ζητήματα, κύριε Υπουργέ, δεν πρόκειται να τα λύσει η τρόικα κατ’ αυτόν το βαθμό.

Το εν λόγω νομοσχέδιο περιορίζει πάρα πολύ τους οφειλόμενους γιατί με τις προϋποθέσεις τις οποίες βάζει θεωρώ ότι δεν αφορά μόνο τα ενυπόθηκα όσο έχει να κάνει σε σχέση με τους οφειλέτες. Δεν εξορθολογίζει τις σχέσεις των τραπεζών με τους δανειολήπτες, όπως είπα νωρίτερα, δεν ρυθμίζει τα επαχθή επιτόκια στα καταναλωτικά δάνεια. Ειλικρινά δεν γίνεται κατανοητό δάνειο σήμερα με επιτόκιο 17%. Και μετά λέμε ότι πρέπει να προστατεύσουμε τα νοικοκυριά και τους καταναλωτές.  

Υπάρχει μεγάλος αριθμός δανειοληπτών με 17% επιτόκιο. Και όχι μόνο αυτό, εάν πάμε και δούμε ότι από τις ρυθμίσεις αυτές εξαιρούνται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ και δυσκολεύουν για όλους εμάς. Τι θα πούμε αύριο το πρωί, Υπουργέ, σε κάποιον έμπορο, ελεύθερο επαγγελματία που πήρε ένα δάνειο για να κάνει ένα σπίτι και δεν εντάσσεται σε αυτή την ρύθμιση; Και δεν ξέρω τι να πω για τη δικαιολογία ότι πιθανά να υπήρχαν εδώ γιατροί ή δικηγόροι που είχαν μεγάλη περιουσία. Νομίζω ότι αυτά τα ζητήματα διευκρινίζονται και μπορούμε να τα δούμε.

Το νομοσχέδιο που συζητάμε εκλαμβάνεται από το ΠΑΣΟΚ μόνο ως ένα μικρό βήμα στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης λύσης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτή η ρύθμιση νομίζω ότι άμεσα πρέπει να αρθεί προκειμένου κάποιοι να βγουν από το αδιέξοδο.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)