Κοινοβουλευτική Δράση

Νέα, δελτία τύπου και ανακοινώσεις του κ. Μιχάλη Κασσή

Δευτερολογία του Μιχάλη Κασσή στην, επί της αρχής, συζήτηση του Σ/Ν ''Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος''

Δευτερολογία του Μιχάλη Κασσή στην, επί της αρχής, συζήτηση του Σ/Ν ''Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος''
05May2014

Μέσα από τη συζήτηση προέκυψαν αρκετά προβλήματα. Η πλευρά της Αντιπολίτευσης λέει «Μην πειράζετε τίποτα, όλα έχουν καλώς, αφήστε τα όπως είναι». Εμείς και στην Επιτροπή είπαμε, και σήμερα, ότι υπήρχαν προβλήματα και θα έπρεπε αυτά να διευθετηθούν, υπήρχε πολυνομία σε πάρα πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με το υπαίθριο εμπόριο και με τις λαϊκές αγορές.

Εν τέλει, να συμφωνήσουμε: υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν; Δεν μπορείτε να μας κατηγορείτε ότι αναλαμβάνοντας μια πρωτοβουλία ως Κυβέρνηση πάμε να αλλάξουμε, για να εξυπηρετήσουμε τα μεγάλα συμφέροντα. Νομίζω ότι μέσα από τη διαδικασία και μέσα από το νομοσχέδιο πρέπει να εξυπηρετηθούν πρώτα οι παραγωγοί και οι καταναλωτές. Και οι έμποροι, που μπαίνουν ενδιάμεσα, και αυτοί πρέπει να ελεγχθούν. Το είπα και το πιστεύουμε ότι τα προβλήματα αυτά ήταν υπαρκτά, τα γνωρίζετε και δεν ξέρω για ποιον λόγο διαφωνείτε σε αυτόν τον βαθμό.

Κύριε Υπουργέ, δεν θα βάλουμε τις μέρες των παζαριών σε παζάρι εδώ στη Βουλή. Ως ΠΑΣΟΚ καταθέσαμε μια συγκεκριμένη πρόταση, στην οποία πιστεύω ότι συμφωνήσαμε: έως πέντε ημέρες για τις θρησκευτικές εμποροπανηγύρεις, έως επτά για τις παραδοσιακές εμποροπανηγύρεις και έως δεκαπέντε για τις χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές αγορές και αυτό με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο να είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος -αν θέλετε- και αυτός που είναι κοντά στην κοινωνία.

Γιατί από τη μία πλευρά, από την Αντιπολίτευση, ακούγεται «Ποιος θα το κάνει;». Ο δήμος θα το κάνει, είναι ευθύνη του δημάρχου να δει εάν και πόσες μέρες πρέπει να είναι αυτές οι εκδηλώσεις.

Όσον αφορά –θα το επαναλάβω– την κατάργηση και μεταφορά αρμοδιοτήτων των λαϊκών οργανισμών Αττικής και Θεσσαλονίκης, να δοθούν αρμοδιότητες στην περιφέρεια, αν θέλουμε πραγματικά να αποκεντρώσουμε υπηρεσίες και να εκχωρήσουμε αρμοδιότητες στην αιρετή περιφέρεια. Νομίζω ότι είμαστε πάρα πολύ ξεκάθαροι.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις τροπολογίες, θα τα πούμε τη Δευτέρα.

Ευχαριστώ.