Κοινοβουλευτική Δράση

Νέα, δελτία τύπου και ανακοινώσεις του κ. Μιχάλη Κασσή

Ομιλία του Μιχάλη Κασσή στην, επί της αρχής, συζήτηση του Σ/Ν ''Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος''

Ομιλία του Μιχάλη Κασσή στην, επί της αρχής, συζήτηση του Σ/Ν ''Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος''
05May2014

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το παρόν νομοσχέδιο επιτέλους υλοποιείται μια δέσμευση που έδωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης σε προηγούμενη συζήτηση που είχε γίνει για το σχέδιο νόμου «Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης».

Εμείς και τότε ως ΠΑΣΟΚ είχαμε ζητήσει τα θέματα του υπαίθριου εμπορίου να ρυθμιστούν συνολικά και ενιαία προκειμένου να μην γίνονται σπασμωδικές κινήσεις. Παρά την μικρή καθυστέρηση της ανάληψης αυτής της πρωτοβουλίας πιστεύουμε ότι είναι θετικό γεγονός πως γίνεται μια πολύ σημαντική προσπάθεια προκειμένου να γίνει ενοποίηση του τρόπου λειτουργίας όλων των μορφών του υπαίθριου εμπορίου για να δοθεί η λύση στην πολυνομία, την ασάφεια και να μπει ένα τέλος σε κάθε είδους παράπλευρες ενέργειες που καθιστούν πολλούς από τους τομείς αυτούς προβληματικούς, για να μην πω τίποτα χειρότερο.

Αγαπητοί συνάδελφοι, όποιος δεν θέλει να δει την πραγματικότητα θέλει πραγματικά να κρύβεται. Στις λαϊκές αγορές και γενικότερα στο υπαίθριο εμπόριο υπάρχουν προβλήματα. Δεν κατανοώ σήμερα τις πολύ μεγάλες αντιδράσεις που υπάρχουν από πλευράς των λαϊκών αγορών πολύ περισσότερο, γιατί εδώ συγκρούονται δύο κοινωνικές ομάδες, οι παραγωγοί και οι έμποροι. Δεν ξέρω ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν οι παραγωγοί προκειμένου τα προϊόντα τους από το χωράφι να φτάσουν στον καταναλωτή και να είναι πραγματικά και ποιοτικά καλά, αλλά και οι τιμές να είναι χαμηλές ούτως ώστε να μπορεί και ο καταναλωτής να τα αγοράσει.

Από την άλλη πλευρά, οι έμποροι των λαϊκών αγορών και αυτοί μέσα από την προσπάθεια την οποία κάνουν προσπαθούν να εξασφαλίσουν εισόδημα. Δεν ξέρω πώς μπορεί να συνδυαστεί ο τρόπος λειτουργίας του παραγωγού με τον πωλητή των λαϊκών αγορών, τον έμπορα. Δεν ξέρω γιατί οι παραγωγοί στην προκειμένη περίπτωση σήμερα με τις διαμαρτυρίες που γίνονται βρίσκονται μαζί. Από την άλλη πλευρά, είναι γεγονός ότι πολλές φορές οι ίδιοι οι παραγωγοί κατηγορούν τους εμπόρους για το γεγονός ότι τα προϊόντα τους από την παραγωγή δεν φτάνουν στον καταναλωτή με τις τιμές τουλάχιστον που αυτοί πωλούν. Είναι ένα ζήτημα.

Κατά την άποψή μου όποιος διαφωνεί στο διαχωρισμό του παραγωγού από τον πωλητή - έμπορο των λαϊκών αγορών είναι λάθος, αν πραγματικά θέλουμε να πούμε την αλήθεια και να δούμε την πραγματικότητα, γιατί ως ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικά δεν έχω κανέναν λόγο να εξυπηρετήσω τα μεγάλα συμφέροντα, τα σούπερ μάρκετ.

Εδώ είναι τεράστια ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου να ελεγχθούν πραγματικά οι τιμές του παραγωγού στο ράφι και ειδικότερα στο ράφι των μεγάλων σούπερ μάρκετ. Γι’ αυτό λέω ότι είναι μια μεγάλη προσπάθεια να διευκρινιστούν όλες οι μορφές του υπαίθριου εμπορείου, να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα του παραεμπορίου και της διαφθοράς και να υπάρξουν κανόνες λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα. Γιατί και εδώ πάλι αν θέλουμε να κρυβόμαστε κάνουμε πολύ μεγάλο λάθος και δεν μπορούμε να γελάσουμε κανέναν και ειδικότερα τον κόσμο αυτόν που βιώνει τα προβλήματα μέσα από τις εμποροπανηγύρεις στα παζάρια, μέσα από το υπαίθριο εμπόριο, το οποίο λειτουργεί ανεξέλεγκτα και εις βάρος, αν θέλετε, των καταστηματαρχών.

 Παράλληλα, μπορώ να πω ότι είναι πολύ θετικό ότι εισάγονται πολλές ρυθμίσεις που στοχεύουν στην προστασία των παραγωγών και του καταναλωτή, αλλά και στην προστασία των πόλεων και της ομαλής και ευπρεπούς λειτουργίας όλων αυτών των δραστηριοτήτων.

Ακούστηκαν αυτές τις ημέρες στην αρμόδια Επιτροπή πάρα πολλά, όπως το να φύγουν οι δήμοι ή το να είναι οι περιφέρειες. Δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα αυτές τις δραστηριότητες από τον δήμο και από την περιφέρεια, αλλά πολύ περισσότερο από τον δήμο. Διότι στο θέμα των λαϊκών αγορών γίνεται, όπως είπα, πολύ μεγάλη προσπάθεια να διευκρινιστούν αρκετά θέματα και ειδικότερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους δικαιούχους πώλησης και με θέματα της χωροθέτησης. Γι’ αυτό εμείς ως ΠΑΣΟΚ λέμε ότι ο άμεσα εμπλεκόμενος φορέας που είναι αρμόδιος να ρυθμίσει όλα αυτά τα θέματα είναι ο δήμος.

Βέβαια, εξακολουθεί το Υπουργείο να προωθεί την αποκλειστική αρμοδιότητα χωροθέτησης στους περιφερειάρχες, αγνοώντας τους δήμους. Εμείς εδώ λέμε ότι ο ν. 3463/2006 προβλέπει ως ρητή αρμοδιότητα των δήμων τον καθορισμό των χώρων και των όρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών, των εμποροπανηγύρεων και για την άσκηση του υπαίθριου εμπορίου.

Άρα, το άρθρο 4 πρέπει να αλλάξει και η εισήγηση των δήμων για την χωροθέτηση των λαϊκών αγορών πρέπει να είναι δεσμευτική, άσχετα αν σε φορείς συνδικαλιστικούς όλων των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου διαφωνούν με τους δημάρχους. Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο και από εκεί και πέρα να αναλαμβάνουν και τις ευθύνες απέναντι στις τοπικές κοινωνίες.

Αντίστοιχα, πρέπει να υπάρξει αλλαγή και στα θέματα τα οποία σχετίζονται με το ωράριο και εδώ η άποψη των ΟΤΑ πρέπει να είναι βαρύνουσα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι γίνεται πιο αντικειμενική η διαδικασία έκδοσης πωλητών για τις λαϊκές αγορές και καθορίζονται λεπτομερώς θέματα που συσχετίζονται με το ημερήσιο τέλος, το οποίο καταβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις όπου γίνεται η χρήση της άδειας.

Βέβαια, πρέπει να υπάρξουν και προβλέψεις για εκείνες τις περιπτώσεις που η στρεβλή λειτουργία του συστήματος ως σήμερα έχει επιτρέψει να υπάρχουν πληθώρα αδειών για λιγότερες θέσεις και στο τέλος κάποιοι επιτήδειοι να κερδίζουν σε βάρος των βιοπαλαιστών και των πραγματικών πωλητών.

Εδώ θέλω να πω ότι είναι πολύ σημαντική η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο να δίνεται το 10% των εσόδων από τα ημερήσια τέλη στις κοινωνικές ομάδες που έχουν προβλήματα και μάλιστα με τη μορφή της έμπρακτης υποστήριξης σε είδη πρώτης ανάγκης.

Πάντως, στο νομοσχέδιο γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια συνολικής θετικής ρύθμισης όλων των θεμάτων και καταλαβαίνω όσους αντιδρούν γιατί αλλιώς είχαν μάθει. Πρέπει, όμως, να είμαστε ειλικρινείς απέναντι και σε αυτούς. Δεν πρέπει να λαϊκίζουμε.

Το θέμα της κλήρωσης σε ό,τι έχει να κάνει με τις λαϊκές αγορές, καθώς και η αλλαγή την οποία δέχτηκε το Υπουργείο στην κυκλική κίνηση των θέσεων μέσα στο χρόνο, ανά χρόνο, από το 2015 νομίζω ότι είναι σε θετική κατεύθυνση.  

Βέβαια, κύριε Υπουργέ, πρέπει να δούμε το πώς θα ρυθμίζεται το θέμα σε μικρές λαϊκές που αλλάζουν σε μικρό χρονικό διάστημα ακόμα και θέσεις. Δηλαδή, σήμερα είναι σε έναν δρόμο και μετά από τρεις μήνες ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο λένε να πάει σε άλλη θέση. Γιατί εδώ χρειάζεται πραγματικά, αν προκύπτουν τέτοια ζητήματα, να αντιμετωπίζονται από αρμόδια επιτροπή του δήμου και της περιφέρειας.

Στο κεφάλαιο 4 ρυθμίζονται για πρώτη φορά θέματα που έχουν να κάνουν με την αγορά των βιολογικών προϊόντων. Νομίζω ότι είναι μια σωστή διαδικασία, η οποία θα αρχίσει να ισχύει σε σχέση με τη λειτουργία και των λαϊκών αγορών.

Όσον αφορά το θέμα των οργανισμών Αττικής και Θεσσαλονίκης, εμείς από την αρχή είπαμε το ότι πρέπει να μεταφερθούν ως διευθύνσεις στις περιφέρειες. Εδώ χρειάζεται το εξής και καλώς το δεχτήκατε, κύριε Υπουργέ. Δεν θεωρώ ότι οι φορείς αυτοί οι οποίοι έχουν και την κύρια ευθύνη λειτουργίας, όπως είναι οι περιφέρειες για τους δύο μεγάλους πρώην οργανισμούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, είναι δυνατόν να μην μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα τους οργανισμούς ως διευθύνσεις. Εδώ χρειάζεται να γίνει άμεσα η μετάβαση χωρίς να υπάρχουν καθυστερήσεις και αν θέλετε, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στους εργαζόμενους.

Στο κεφάλαιο 6 επιχειρείται η ενοποίηση όλων των θεμάτων που αφορούν το πλανόδιο εμπόριο. Κι εδώ εμείς, κύριε Υπουργέ, ως ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνουμε εκπτώσεις. Αυτό που είπαμε στην αρμόδια Επιτροπή είναι το χρονικό περιθώριο ημερών σε ό,τι έχει να κάνει με τα παραδοσιακά παζάρια, είτε είναι θρησκευτικά είτε είναι παραδοσιακά, να είναι για μεν τα θρησκευτικά πέντε ημέρες, για τις παραδοσιακές εμποροπανήγυρεις επτά ημέρες και για τις πασχαλινές και χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις έως δεκαπέντε ημέρες. Άρα, και εκεί ο δήμος πρέπει να έχει την κύρια ευθύνη. Με απόφαση δημοτικού συμβουλίου να είναι έως πέντε ημέρες, έως επτά ημέρες και έως δεκαπέντε. Και εδώ αν λέμε ότι πρέπει να μεταφέρουμε αρμοδιότητες στην περιφέρεια και στους δήμους, πρέπει να το κάνουμε εμπράκτως. Ο δήμος είναι αυτός ο οποίος μπορεί να έχει ακριβή άποψη για πόσες ημέρες μπορεί να λειτουργήσει ένα παζάρι. Το έως πέντε και έως επτά νομίζω ότι δεν πρέπει να αλλάξει και δεν θα πούμε να παζαρέψουμε πλέον αυτές τις ημέρες, γιατί πραγματικά οι άνθρωποι αυτοί που συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις, πρέπει να μπορούν μέσα από αυτά τα μικρά χρονικά περιθώρια να εξασφαλίσουν εισόδημα και ο δήμος πρέπει να δει και να ζυγίσει τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν με τους καταστηματάρχες.

Από εκεί και πέρα, όμως κύριε Υπουργέ, ειδικότερα στο θέμα των παζαριών υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα, το θέμα της διακίνησης του μαύρου χρήματος. Εδώ χρειάζεται ένας πολύ καλύτερος συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών και του Υπουργείου Οικονομικών για το πώς θα ελέγχονται αυτές οι δραστηριότητες. Έχω ιδία αντίληψη για το πώς λειτουργούν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες και τι έσοδα χάνονται για το κράτος, ενώ κάποιοι πλουτίζουν και εις βάρος των εμπόρων που συμμετέχουν στις εμποροπανήγυρεις, αλλά πολύ περισσότερο και εις βάρος των καταναλωτών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι θετικό πως το Υπουργείο φέρνει αυτό το νομοσχέδιο και πιστεύω ότι μπορούμε, όπως είδαμε και στην αρμόδια Επιτροπή αναλυτικά, να δούμε θέματα στα οποία μπορούμε να δώσουμε λύσεις. Εμείς δεν είμαστε της άποψης «αφήστε τα, καλά λειτουργούν, μην ακουμπάτε τίποτα και προχωράμε». Είμαστε της άποψης ότι υπάρχουν προβλήματα και τα προβλήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Εκτιμώ πως το Υπουργείο θα λειτουργήσει συνθετικά και πως πέρα από τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που ήδη έγιναν, υπάρχει και περιθώριο να γίνουν και άλλες. Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μετά την ψήφισή του θα δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Όσον αφορά τις τροπολογίες και επί των άρθρων, θα τοποθετηθούμε τη Δευτέρα και πιστεύω ότι μέσα από τη συζήτηση θα προκύψει θετικό αποτέλεσμα.

Είναι σημαντική η προσπάθεια. Αρκεί, όμως, κύριε Υπουργέ, να την ολοκληρώσουμε και με τις παρατηρήσεις μας και με όλα αυτά που θα ακουστούν από όλες τις παρατάξεις.

Σας ευχαριστώ.