Κοινοβουλευτική Δράση

Νέα, δελτία τύπου και ανακοινώσεις του κ. Μιχάλη Κασσή

Ομιλία του Μιχάλη Κασσή στην ολομέλεια για τις συνεταιριστικές τράπεζες,για την τροπολογία για τα επιμελητήρια,τους γενικούς διευθυντές,και τους συνεταιρισμούς.

Ομιλία του Μιχάλη Κασσή στην ολομέλεια για τις συνεταιριστικές τράπεζες,για την τροπολογία για τα επιμελητήρια,τους γενικούς διευθυντές,και τους συνεταιρισμούς.
30Apr2014

Κύριε Υπουργέ, μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια σε αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο σας έχω κάνει κι εγώ ως Βουλευτής πάρα πολλές ερωτήσεις, αλλά δυστυχώς δεν βρεθήκατε καμία φορά εδώ στο Κοινοβούλιο να απαντήσετε. Σας άκουσα χτες να λέτε -και το κράτησα- ότι έχετε ένα σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των συνεταιριστικών τραπεζών μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αρκεί βέβαια να το υλοποιήσετε και πρέπει να το υλοποιήσετε άμεσα.

Θα ήθελα να σας πω ότι το τελευταίο διάστημα οι υγιείς συνεταιριστικές τράπεζες -διότι υπήρχαν και κάποιες, οι οποίες είχαν προβλήματα- και ειδικότερα στα Γιάννενα στήριξαν πάρα πολύ την οικονομία. Άρα αυτό το νομοσχέδιο που θα αφορά τη στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών μέσα από την Τράπεζα Ελλάδος, πρέπει να το προωθήσετε άμεσα. Διότι στα Γιάννενα, κύριε Υπουργέ, διαλύθηκε μία συνεταιριστική εταιρεία, η Δωδώνη και σας είπα ότι δεν ήρθατε ποτέ να απαντήσετε εδώ, παρότι σας έχω υποβάλει πάνω από επτά ή οκτώ ερωτήσεις.

Άρα, να κρατήσω αυτό που είπατε, δηλαδή το ότι θα στηριχθούν οι συνεταιριστικές τράπεζες και πρέπει αυτή η Κυβέρνηση να το κάνει.

Δεν φέρατε εξ άλλου καμία τροπολογία για το πετρέλαιο θέρμανσης στα Γιάννενα, διότι ακόμη χρησιμοποιούμε πετρέλαιο και είμαστε στη Β΄ ζώνη αντί να είμαστε στην Α΄ ζώνη. Χρησιμοποιούμε ακόμη και τώρα πετρέλαιο θέρμανσης.

Θα συνεχίσω με τις τροπολογίες. Καταρχήν σχετικά με την τροπολογία που αφορά στα επιμελητήρια, πόσες άλλες υπογραφές Βουλευτών θέλετε, προκειμένου να τη λάβετε υπόψη; Είναι αυτό που είπε και ο κ. Ανδρουλάκης, πως ορισμένοι έχουν βαλθεί να διαλύσουν φορείς και τα βάζουν με όλες τις κοινωνικές ομάδες. Δεν ξέρω για ποιο λόγο και τι εμποδίζει την Κυβέρνηση για να καταργηθεί η εισφορά των επιμελητηρίων.

Πρέπει να τη δείτε την τροπολογία, κύριε Υπουργέ, διότι σήμερα δεν φέρατε μια τροπολογία, προκειμένου αυτό το βοήθημα των 500-600 ευρώ να το πάρουν άνεργοι που έχουν εισόδημα μέχρι πέντε χιλιάδες. Εκεί μπαίνει το τεκμαρτό, με αποτέλεσμα κανένας από αυτούς τους φτωχούς και ανήμπορους ανθρώπους να μην μπορεί να εισπράξει αυτό το εισόδημα. Δυστυχώς, όμως, σε κάποια άλλη συνεδρίαση προ διμήνου φέρατε τροπολογία, για να καταργήσετε τα πρόστιμα σε εταιρείες πετρελαιοειδών με τριγωνικές συναλλαγές. Να είμαστε αντικειμενικοί και δίκαιοι απέναντι στον Ελληνικό λαό.

Επίσης, μία τροπολογία που φέρατε σήμερα και αφορά τους Γενικούς Διευθυντές των οικονομικών υπηρεσιών του Υπουργείου είναι άδικη. Πρέπει να το δείτε και να αντιμετωπιστεί συνολικά το θέμα των διευθυντών σε όλα τα επίπεδα, γιατί φαίνεται ότι και αυτή η τροπολογία είναι φωτογραφική.

Συνεχίζω με μία τροπολογία στην οποία έβαλα και την υπογραφή μου, είναι η 1417 και αφορά τους συνεταιρισμούς. Δυστυχώς, εδώ φαίνεται το πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των συνεταιρισμών από τη μη παρουσία του αρμόδιου Υπουργού. Δεν θα απολογηθείτε εσείς για τον κ. Τσαυτάρη ή για τον Αναπληρωτή Υπουργό σήμερα του Υπουργείου Γεωργίας. Η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε από πλευράς μου, εκπροσωπώντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, και από πλευράς του κ. Κόλλια, εκπροσωπώντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, από δύο Βουλευτές της Συγκυβέρνησης.

Μόνον, όμως, στα λόγια είναι, επειδή κάποιοι Βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, απ’ ό,τι διάβασα και σήμερα, έστειλαν στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Σαμαρά μια επιστολή και ζητούν να ανακοινωθούν τα πορίσματα των οικονομικών ελέγχων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Λες και τον κ. Τσαυτάρη και τον κ. Χαρακόπουλο μέχρι χθες τους εμπόδιζε κάποιος να πάρουν αυτά τα πορίσματα και όχι να τα ανακοινώσουν μόνο, αλλά να τα φέρουν στη Βουλή για να τα δούμε.

Αυτή η τακτική τού να σπιλώνουμε ανθρώπους που υπηρετούν στα διοικητικά συμβούλια των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ειδικότερα του αγροτικού χώρου, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Αν κάποιοι ήθελαν να βγάλουν απωθημένα σε προσωπικό επίπεδο, εγώ δεν είμαι απ’ αυτούς. Έβαλα την υπογραφή μου σ’ αυτή την τροπολογία, για να στηρίξω πραγματικά το συνεταιριστικό κίνημα.

Να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει ο ν. 4015/2011 που δεν λειτούργησε με καθυστέρηση τόσων χρόνων και με ευθύνη όλων των τελευταίων Υπουργών που πέρασαν από κει και ειδικότερα του κ. Τσαυτάρη.

Η τροπολογία έρχεται να το διευθετήσει αυτό ούτως ώστε να λειτουργήσει ο νόμος, ώστε ανενεργοί συνεταιρισμοί και «συνεταιρισμοί-σφραγίδες» να πάψουν να υπάρχουν και να λειτουργήσουν οι υγιείς συνεταιρισμοί. Οι προβληματικοί συνεταιρισμοί να μπουν σε εκκαθάριση, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο που έχει να κάνει με τον αγροτικό χώρο. Γιατί είναι πολύ άσχημο, όπως προείπα, να σπιλώνονται άνθρωποι άδικα, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία. Η καθυστέρηση οφείλεται καθαρά στο αρμόδιο Υπουργείο.

Κλείνοντας, μετά απ’ όλες αυτές τις ενστάσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί, θα συμφωνήσω απόλυτα, κύριε Κόλλια, επειδή εμείς οι δύο βάλαμε την υπογραφή μας, εάν δεν γίνει αποδεκτή η τροπολογία στο σύνολό της, να αποσυρθεί.

Να αποσυρθεί, γιατί κάποιοι εδώ συνεχίζουν να κοροϊδεύουν. Να βγουν έξω, στον αγροτικό κόσμο και να τους πουν την αλήθεια και από τη μία πλευρά και από την άλλη.

Κύριε Πρόεδρε, εγώ είμαι συνεταιριστής εδώ και χρόνια. Δεν έδωσα δικαίωμα σε κανέναν, μα σε κανέναν κατ’ αυτό τον τρόπο να βγαίνει στο Βήμα της Βουλής και να λέει «κοιτάξτε να δείτε, δεν πρέπει να δοθούν τα χρήματα στις συνδικαλιστικές συνεταιριστικές οργανώσεις και να δοθούν τα χρήματα αυτά στις άπορες οικογένειες».

Γιατί κάποια στιγμή το είπε προεκλογικά ο κ. Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς έχει ευθύνη, ώστε να έλθει στη Βουλή άμεσα το πόρισμα των οικονομικών υπηρεσιών για να δούμε αν πραγματικά στις συνεταιριστικές συνδικαλιστικές οργανώσεις κατασπαταλήθηκαν χρήματα, αλλιώς κάποιοι να ζητήσουν συγγνώμη. Ο κ. Υπουργός, αν από 30/4 δεν μπορεί να λειτουργήσει, γιατί υπάρχει μια καταληκτική ημερομηνία του συγκεκριμένου νόμου, ας αναλάβει και τις ευθύνες.

Οι επισημάνσεις αυτές δεν έχουν να κάνουν με το χώρο και με τους ανθρώπους που μοχθούν καθημερινά για να βγάλουν το μεροκάματο, αλλά με κάποιους που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να τους κοροϊδεύουν.