Κοινοβουλευτική Δράση

Νέα, δελτία τύπου και ανακοινώσεις του κ. Μιχάλη Κασσή

Στασιμότητα από το έτος 2006 για το ΥΗΕ Μετσοβίτικου

Στασιμότητα από το έτος 2006 για το ΥΗΕ Μετσοβίτικου
05Sep2012

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με το ΥΗΕ Μετσοβίτικου.

Το ΥΗΕ Μετσοβίτικου θα είναι ισχύος 2Χ14,5 MW, και άρχισε να κατασκευάζεται στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Η Α΄ φάση ολοκληρώθηκε λίγο πριν το 2000 και με αυτή διανοίχθηκε η σήραγγα προσαγωγής που θα μεταφέρει το νερό από το υδροηλεκτρικό σταθμό Πηγών Αώου και τον Μετσοβίτικο στον υπόγειο σταθμό κοντά στη σήραγγα Δεματίου και τη γέφυρα της Εγνατίας στην περιοχή του Μεγ. Περιστερίου. Επίσης, έγινε προετοιμασία για μικρό φράγμα στο ύψος του κόμβου της Εγνατίας στο Μικρό Περιστέρι και άλλες εργασίες για τον υπόγειο σταθμό.

Από το καλοκαίρι του 2006, το έργο παραμένει στάσιμο για δεύτερη φορά, αφού μεταξύ Α΄ και Β΄ φάσης επίσης πέρασαν χρόνια απραξίας.

Ο ανάδοχος της Β΄ φάσης, το εγκατέλειψε, εκτελώντας μόνον το 31% της εργολαβίας μέχρι τον Ιανουάριο του 2007.

Πέντε και πλέον χρόνια μετά την αποχώρησή του, αναμένεται εδώ και καιρό να ολοκληρωθεί η προμήθεια του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και να προκηρυχθούν τα υπολειπόμενα έργα.

Ούτε το νέο χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση το 2013 φαίνεται να τηρείται και, αισίως, θα κρατήσει κατασκευαστικά μια 20ετία...

Ο διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου των Η/Μ κράτησε περίπου 1,5 χρόνο, αλλά υπάρχουν και νέες καθυστερήσεις. Εργολάβος και εργοτάξιο δεν πρέπει να αναμένεται σύντομα, ίσως όχι εντός του έτους.

Η επιλογή της ΔΕΗ είναι, ενώ θα ετοιμάζεται ο ανάδοχος για την παράδοση του εξοπλισμού, θα προχωρά η κατασκευή του σταθμού και των άλλων τμημάτων του έργου. Ο διαγωνισμός για τα έργα πολιτικού μηχανικού έχει ξεκινήσει και η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών στο διεθνή διαγωνισμό αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2010 και φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2012...

Επίσης , η ΔΕΗ, έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του ΥΗΕ Μετσοβίτικου με προκαταβολές το 2012 και με εκταμίευση το 2013, γεγονός που σημαίνει ότι το έργο δεν τελειώνει μέσα στην επόμενη διετία.

Αυτό είναι το τελευταίο, σχετικά, μεγάλο έργο της στην Ήπειρο, μετά το ΥΗΕ Πηγών Αώου, με το οποίο συνδέεται, αφού το νερό από τον σταθμό και από τον Μετσοβίτικο (με μικρό φράγμα) θα φτάνει με υπόγεια σήραγγα στον υπόγειο σταθμό του Μετσοβίτικου και από εκεί θα επιστρέφει πάλι στο ποτάμι.

ΕΡΩΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  • Πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες από πλευράς της ΔΕΗ για την ολοκλήρωση του έργου αυτού, το οποίο πρόκειται να προσφέρει στην Εθνική οικονομία από την παραγωγή της ενέργειας αλλά και ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στην περιοχή μας;
  • Μέσα από ποιες διαδικασίες μπορούν να επιταχυνθούν οι ρυθμοί κατασκευής προκειμένου να μη χάνεται χρόνος και χρήμα;