Συνεντεύξεις - Δηλώσεις

Νέα, δελτία τύπου και ανακοινώσεις του κ. Μιχάλη Κασσή

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κλείσει τον κύκλο του

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κλείσει τον κύκλο του
03Jul2012

Σίγουρος πως, αν το ΠΑΣΟΚ κάνει τα βήματα που χρειάζονται, θα συσπειρώσει ξανά τις δυνάμεις του, εμφανίζεται με συνέντευξή του στη «metro» ο «πράσινος» βουλευτής Ιωαννίνων, Μιχάλης Κασσής. Παράλληλα, στέλνει μήνυμα και στο εσωτερικό του Κινήματος, λέγοντας πως αυτοί που αμφισβητούν και επικρίνουν πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους και να μιλήσουν στην κοινωνία.

Συνέντευξη στον Σταύρο Παπαντωνίου

Πώς κρίνετε τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.;

Έγινε ένα βήμα σε θετική κατεύθυνση, όσον αφορά τη σύσταση κυβέρνησης, με τη συμμετοχή αυτών των τριών κομμάτων, και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, πιστοί στις δεσμεύσεις μας ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση, προχωρήσαμε σε μια συμμαχία, προκειμένου να σχηματιστεί αυτή η κυβέρνηση. Βέβαια, υπάρχουν κάποια προβλήματα όσον αφορά τη λειτουργία της. Αυτό έχει να κάνει και με την ασθένεια του πρωθυπουργού, κάτι το οποίο είναι ανθρώπινο και κατανοητό. Εκεί οφείλεται και μια έλλειψη συντονισμού, που αφορά στη λειτουργία της κυβέρνησης.

Θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο;

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κλείσει τον κύκλο του. Βέβαια έχει πάρα πολλά προβλήματα και αυτό φάνηκε και μέσα από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και γενικότερα στη λειτουργία του υπήρξαν προβλήματα. Αυτά θεωρώ ότι, με αρχηγό τον Ευάγγελο Βενιζέλο και πλησιάζοντας ξανά την κοινωνία, θα ξεπεραστούν. Για να γίνει αυτό όμως, θα χρειαστεί χρόνος και πολλή δουλειά, προκειμένου να προσεγγίσουμε ξανά την κοινωνία, τους νέους ανθρώπους, ώστε το ΠΑΣΟΚ να επανιδρυθεί στη βάση του. Τελευταία είχε ξεφύγει τελείως από την αρχική του δέσμευση και την καταστατική του λειτουργία.

Βλέπετε πιθανότητα το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει όνομα; Τι θα γίνει στην περίπτωση που κηρύξει πτώχευση;

Εμένα με φοβίζει το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει όνομα, καθώς είμαι από τα ιδρυτικά στελέχη του Κινήματος, από την αρχή της σύστασής του. Τώρα, όσον αφορά τα οικονομικά προβλήματα, πράγματι είναι πολύ μεγάλα και αυτό δεν ξέρω πώς θα ξεπεραστεί. Από κει και πέρα, μέσα από την επαναλειτουργία και την αυτοοργάνωση πρέπει να δούμε ουσιαστικά τη σωστή και ομαλή λειτουργία του κόμματος. Ο έλεγχος που θα γίνει στα οικονομικά θα δείξει βέβαια και το βαθμό του προβλήματος, αλλά, όταν ακούς για τριάντα εκατομμύρια χρέος, σίγουρα γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος. Δεν πιστεύω όμως ότι πρέπει να φτάσει μέχρι τη διάλυση για να ξεφύγει από τα οικονομικά προβλήματα.

Πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκαν στις εκλογές προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπετε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να παίρνει τη θέση του ΠΑΣΟΚ;

Είναι γεγονός ότι πολύς κόσμος, και ιδιαίτερα ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, μετακινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό χρειάζεται μια βαθιά ανάλυση και μέσα από τα στοιχεία των εκλογών φαίνεται πως μεταπήδησε προς τα εκεί για λόγους εκδίκησης προς το ΠΑΣΟΚ. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν θεωρώ ότι ο κάθε ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκφράσει το ΠΑΣΟΚ ιδεολογικά. Αδιαμφισβήτητα υπήρξαν προβλήματα, εξαιτίας των οποίων απομακρύνθηκαν οι ψηφοφόροι μας. Χρειάζεται να γίνει μια βαθιά ανάλυση, ξεκινώντας άμεσα από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, μια εθνική συνδιάσκεψη στελεχών, η οποία θα καθορίσει το νέο πλαίσιο και θα προετοιμάσει το δρόμο προς το Συνέδριο.

Θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει και ηλικιακά νέα στελέχη, τη στιγμή μάλιστα που αρκετά παλαιά έχουν αμφισβητήσει ανοιχτά το κόμμα;

Θεωρώ ότι η ανανέωση του στελεχικού δυναμικού και ηλικιακά είναι μία από τις βασικές πηγές ώστε να συνεχίσει να υπάρχει το ΠΑΣΟΚ. Είναι γεγονός ότι τελευταία πολύς νέος κόσμος απομακρύνθηκε από το ΠΑΣΟΚ και πρέπει να θέσουμε ως προτεραιότητα την επιστροφή τους στο Κίνημα.

Φοβάστε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί νέος πολιτικός φορέας από στελέχη μέσα από το ΠΑΣΟΚ, όπως φημολογείται τελευταία;

Κατ’ αρχήν, τα παλιά αυτά στελέχη που ακούμε και εμείς πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους. Κάτι τέτοιο δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει. Πρέπει πρώτα να απευθυνθούν στην κοινωνία και να δουν τι λάθη έχουν κάνει και συνέβαλαν ώστε το ΠΑΣΟΚ να πέσει τόσο πολύ. Από κει και πέρα, ο καθένας μπορεί να τραβήξει το δρόμο του. Το ΠΑΣΟΚ όμως είναι βαθιά ριζωμένο στην ελληνική συνείδηση, καθώς έχει προσφέρει στην ελληνική κοινωνία, παρ’ όλα τα λάθη που έχει κάνει. Άρα, μια τέτοια προσπάθεια πιστεύω ότι θα πέσει στο κενό. Εξάλλου, έγιναν προσπάθειες και έπεσαν στο κενό.