Συνεντεύξεις - Δηλώσεις

Νέα, δελτία τύπου και ανακοινώσεις του κ. Μιχάλη Κασσή

Δήλωση Μιχάλη Κασσή για την ανεργία και το παραγωγικό μοντέλο.

Δήλωση Μιχάλη Κασσή για την ανεργία και το παραγωγικό μοντέλο.
08Jun2013

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των ανέργων άγγιξε τους 1.309.071, καθώς 215.735 έχασαν τη δουλειά τους σε ένα χρόνο και 4.626 έμειναν άνεργοι σε ένα μήνα.

Στους νέους 15-24 ετών το ποσοστό αγγίζει το 58,3% . Στους άνδρες η ανεργία έφθασε το 24,1% και στις γυναίκες το 30,4%, ενώ σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή της ανεργίας, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε Ήπειρο-Δυτική Μακεδονία (29,9%)

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στην περιοχή μας στην Ήπειρο, ένας στους τρεις συμπολίτες μας είναι άνεργος.

Η εφιαλτική αυτή κατάσταση πρέπει να λάβει ένα τέλος. Και ένας από τους τρόπους να γίνει αυτό, είναι να γίνουν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις .Η πολυδιαφημισμένη επανεκκίνηση των οδικών αξόνων ακόμα δεν έχει πάρει σάρκα και οστά και όσο αργεί, τόσο θα επιδεινώνετε ο εφιάλτης της ανεργίας.

Η χώρα έχει τρία βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Τον τουρισμό της, τον πρωτογενή τομέα και μελλοντικά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Πάνω σε αυτό το τρίπτυχο πρέπει να βασιστεί το κράτος και η εκάστοτε κυβέρνηση έτσι ώστε να χτισθεί  το παραγωγικό μοντέλο των επομένων ετών.

Η χώρα πρέπει να επενδύσει σε αυτούς τους τομείς, όχι μόνο με οικονομικούς όρους, άλλα και με εκπαιδευτικούς όρους. Να παράξει επιστήμονες καταρτισμένους έτσι ώστε να τους αναπτύξουν.

Αλλά η ανεργία είναι δυστυχώς ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο.

Όσο ο πολιτικές λιτότητας και δημοσιονομικού στραγγαλισμού των κρατών μελών της ΕΕ, συνεχίζονται πολύ φοβάμαι πως οι κοινωνικές αναταραχές θα είναι αναπόφευκτες. Μακροπρόθεσμα ο κοινωνικός ιστός κινδυνεύει να διαλυθεί πλήρως αν δεν αλλάξει η πολιτική και της Ευρώπης και η Ελληνική.

Η ανάσχεση της ανεργίας πρέπει να αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για όλους, με επενδύσεις, πάντα σεβόμενοι το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Ήδη έχουμε χάσει ένα μεγάλο μέρος του παραγωγικού μας δυναμικού προς ξένες αγορές, νέων ανθρώπων που δεν υπήρχε ελπίδα να επιβιώσουν στη χώρα και μετανάστευσαν. Πρέπει να μείνουν τα παιδιά μας στη χώρα, γιατί μην ξεχνάμε, οι επόμενες γενιές, τελικά, θα οδηγήσουν τη χώρα στο μέλλον.

Η ανεργία είναι η χειρότερη μορφή βίας .Το κράτος είναι οι πολίτες…όχι οι αριθμοί.