Συνεντεύξεις - Δηλώσεις

Νέα, δελτία τύπου και ανακοινώσεις του κ. Μιχάλη Κασσή

Συνέντευξη στην εφημερίδα Νέοι Αγώνες

Συνέντευξη στην εφημερίδα Νέοι Αγώνες
03May2012

«Αν θέλουμε πραγματικά να σώσουμε τη χώρα από τη δίνη στην οποία βρίσκεται, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι χρειάζονται συνεργασίες και δυνατές κυβερνήσεις, ώστε να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα. Και δεν λέω κυβερνήσεις για να πιουν κι άλλο το αίμα των πολιτών, αλλά κυβερνήσεις σταθερότητας, ώστε να ανορθωθεί η οικονομία από το σημερινό χάλι της».

Τα παραπάνω τονίζει σε συνέντευξη του στους «Νέους Αγώνες» ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, προσθέτοντας ότι θα ήθελε η συνεργασία να έχει προοδευτική κατεύθυνση με τα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία την αρνούνται.

Ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα, ποντάροντας στους αναποφάσιστους που το είχαν ψηφίσει το 2009 και στην υπεύθυνη στάση του προέδρου Βαγγέλη Βενιζέλου, τη συγγνώμη που ζήτησε, την βαθειά αυτοκριτική και το στρατηγικό σχέδιο για τη σωτηρία της χώρας.

Για την δική του υποψηφιότητα, πιστεύει ότι αποτελεί την ευκαιρία να προσφέρει, εφόσον οι πολίτες τον αναδείξουν βουλευτή, με την εμπειρία ετών στην αυτοδιοίκηση, στο συνεταιριστικό κίνημα και στον αθλητισμό.

Η βασική ερώτηση – απορία όλων είναι «γιατί να ψηφίσει κανείς ΠΑΣΟΚ» σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση;

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα βαθειά δημοκρατικό κόμμα με πολύ μεγάλη προσφορά στον τόπο στα χρόνια από τη μεταπολίτευση. Είναι γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε με την λειτουργία του παρά πολλά προβλήματα στην Ελληνική κοινωνία και ειδικότερα τα δυόμισι τελευταία χρόνια.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το μεγάλο συγγνώμη του Βαγγέλη Βενιζέλου, που ειπώθηκε πριν λίγες μέρες. Αυτό δεν έχει κάνει σε σχέση με την απολογία ενός ανθρώπου που ηγείται σήμερα του ΠΑΣΟΚ, αλλά έρχεται μέσα από την καρδιά του, προκειμένου να ζητήσει συγγνώμη πράγματι από την κοινωνία για το πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε.

Κι αυτό, αν θέλετε, είναι μια λειτουργία μέσα από τον ίδιο μας τον αρχηγό, κατανοώντας την διαχείριση των πραγμάτων όλα αυτά τα χρόνια, πιστεύοντας ότι και το συγγνώμη έρχεται όχι για να δικαιολογήσει κάτι, αλλά να αντικατοπτρίσει την πραγματικότητα και τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ.

Και το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που σήμερα κάνει μια βαθειά αυτοκριτική για τα προβλήματα που υπήρχαν στην Ελληνική κοινωνία χωρίς να έχει την κύρια ευθύνη, όσον αφορά για τα μεγάλα προβλήματα που έρχονται και από την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πράγμα στο οποίο σε σύγκριση ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ εκεί δεν ακούσαμε ούτε μια κουβέντα, παρά μόνο λέει ο κ. Σαμαράς ψηφίστε με πρωθυπουργό και αυτοδύναμη τη ΝΔ, προκειμένου να σας λύσω δια μαγείας τα προβλήματα.

Να γιατί σήμερα κάποιος πρέπει να ψηφίσει σε αυτές τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ.

Πρώτον η βαθειά αυτοκριτική και από την άλλη πλευρά η γνώση και η εμπειρία του ίδιου του Βαγγέλη Βενιζέλου και των συνεργατών του, προκειμένου μέσα από ένα στρατηγικό σχέδιο να βγει η χώρα από την απομόνωση, έτσι όπως έχουν σχεδιαστεί. Μπορεί το πρώτο μνημόνιο να μην ήταν καλό, μπορεί η επαναδιαπραγμάτευση να μην ήταν καλή ή το δεύτερο μνημόνιο, θεωρώ όμως ότι η χώρα σήμερα με όλα αυτά τα προβλήματα φαίνεται ότι μπορεί προκύψει μια προοδευτική κυβέρνηση και να υπάρχει σταθερότητα για να βγει από το αδιέξοδο.

Ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε στις συναντήσεις σας με τους ψηφοφόρους;

Τις πρώτες μέρες είναι γεγονός ότι το κλίμα ήταν πολύ άσχημο, υπήρχε μεγάλη και έντονη δυσαρέσκεια, μια απέχθεια προς τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα. Φαίνεται, όμως, ότι όσο πάμε προς τις εκλογές ο κόσμος μας πλησιάζει και κατά την άποψη μου, ξεπεράσαμε αυτή την ψυχρότητα που είχαν απέναντι στους πολιτικούς και γενικότερα στην πολιτική λόγω των προβλημάτων. Κατανοώντας ότι υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να προκύψει κυβέρνηση μετά τις εκλογές, θεωρώ ότι πλησιάζουν και πλησιάζουν και το ΠΑΣΟΚ, γιατί πιστεύουν ότι είναι το κόμμα το οποίο μπορεί να δώσει λύσεις μέσα από συνεργασίες, όμως.

Είναι εφικτός ο στόχος του κ. Βενιζέλου για πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ;

Νομίζω είναι ότι είναι ένας από τους εφικτούς στόχους, γιατί υπήρχε μεγάλη δυσαρέσκεια και εκδίκηση, αν θέλετε, από τους ίδιους του ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, είτε από αυτούς που ψήφισαν το 2009 και απομακρύνθηκε ένα μέρος τους, είτε από αυτούς που απέμειναν. Ένα μεγάλο κομμάτι των αναποφάσιστων πιστεύω ότι ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και πιστεύω ότι βαδίζοντας προς τις εκλογές μέχρι την Κυριακή, είναι εφικτός ο στόχος οι πολίτες αυτοί, οι αναποφάσιστοι, να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και με την ισχυρή βάση που έχει να είναι πρώτο κόμμα.

Πως βλέπετε την επόμενη την εκλογών, εκτιμάτε ότι πρέπει να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας και αν «ναι» γιατί και με ποιους;

Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα και από κάποιες κρυφές που πιθανά να κυκλοφορούν σήμερα, ο κόσμος λέει θα υπάρξει μια πολυκομματική βουλή, άρα σημαίνει ότι οι συνεργασίες είναι επιβεβλημένες,

Και κάτι ακόμη να σας πω επειδή έμαθα στη ζωή μου να είμαι ξεκάθαρος και μέσα από το κόμμα μου, θα έπρεπε να υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις πριν τις εκλογές, προκειμένου να πάμε σε συνεργασίες.

Αυτό φαίνεται ότι είναι επιβεβλημένο και ούτως ή άλλως θα γίνει. Αν με ρωτάτε ποιες συνεργασίες θα επιζητούσα ή θα ήθελα προσωπικά και το ΠΑΣΟΚ, θα έλεγα με τα Αριστερά κόμματα. Να όμως που από εκεί υπάρχει ένα τείχος από τα Αριστερά αντιμνημονιακά κόμματα που λένε δεν μπορούν να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό ας το λάβουν σοβαρά υπόψη. Γιατί είναι γεγονός, πριν τις εκλογές, το τελευταίο εξάμηνο έγινε συνεργασία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.

Αν θέλουμε πραγματικά να σώσουμε τη χώρα από τη δίνη στην οποία βρίσκεται, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι χρειάζονται συνεργασίες και δυνατές κυβερνήσεις, ώστε να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα. Και δεν λέω κυβερνήσεις για να πιουν κι άλλο το αίμα των πολιτών, αλλά κυβερνήσεις σταθερότητας, ώστε να ανορθωθεί η οικονομία από το σημερινό χάλι της.

Κύριε Κασσή, υπήρξατε δήμαρχος, είστε περιφερειακός σύμβουλος, πρόεδρος στον μεγαλύτερο πτηνοτροφικό συνεταιρισμό των Βαλκανίων. Από τη θέση του βουλευτή τι περισσότερα μπορείτε να προσφέρετε στον τόπο;

Είναι ένα ερώτημα το οποίο, με τον εαυτό μου τουλάχιστον, το έχω ξεκαθαρίσει.

Έχοντας αυτή τη μεγάλη εμπειρία, ως δήμαρχος και στη συνέχεια ως περιφερειακός σύμβουλος, θεωρώ ότι είχα μια άμεση σχέση σε ότι έχει να κάνει με τη δημόσια διοίκηση.

Ευελπιστώ, ότι την εμπειρία μου αυτή την οποία προσπάθησα να εφαρμόσω σε αυτά τα πόστα που βρέθηκα και τουλάχιστον πέτυχα σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, θα τη μεταφέρω και σε κεντρικό επίπεδο. Πιστεύοντας ότι με αγώνα και με την προσφορά που είχα στα μετερίζια αυτά θα συμβάλλω ουσιαστικά, κάποια στιγμή, ώστε να διορθωθεί αυτό που λέμε δημόσια διοίκηση και πρέπει να το κάνουμε στην πράξη.

Από τα άλλα πόστα που πέρασα και είμαι και σήμερα, όπως στην «Πίνδος» μια από τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές οργανώσεις, θεωρώ ότι βίωσα και βιώνω μια πραγματικότητα που έχει να κάνει σε σχέση με την οικονομία και είμαι ένας άνθρωπος που ψάχνοντας μέσα από τη λειτουργία αυτής της μεγάλης επιχείρησης να δω τι σημαίνει οικονομία και πως μπορεί να έρθει η ανάπτυξη σε αυτή την περιοχή.

Πιστεύω, ότι την εμπειρία μου και ως πρόεδρος του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού και έχοντας μια άμεση σχέση θα έλεγα με τους εργαζόμενους και τους παραγωγούς, αλλά και την αγορά, μπορώ να τη μεταφέρω και σε κεντρικό επίπεδο για υλοποίηση.

Κι εκτός αυτού, είμαι ένας άνθρωπος που έχω ασχοληθεί με το κομμάτι του αθλητισμού το οποίο για την δική μας απομονωμένη περιοχή, παίζει σημαντικό ρόλο, γιατί προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια να είναι κοντά στη νεολαία, στα νέα παιδιά, ούτως ώστε να μπορώ κι από εκεί να έχω μια συνεισφορά. Άρα σημαίνει σε έναν ολοκληρωμένο κύκλο της ζωής μου τα τελευταία χρόνια, θεωρώ ότι από το αξίωμα του βουλευτή θα μπορέσω να πετύχω κάποια πράγματα περισσότερα για τον τόπο και την πατρίδα μας.

Σε περίπτωση που θα εκλεγείτε ποια ζητήματα της περιοχής θα επιδιώξετε να λυθούν;

Ένα ζήτημα αρκετά μεγάλο που επισκιάστηκε σε αυτές τις εκλογές, από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα μας. Το σίγουρο είναι ότι στην περιοχή μας που είναι φτωχή, υπάρχουν πολλά προβλήματα.

Κατά την άποψη μου, η άμεση στήριξη του πρωτογενούς τομέα γιατί θεωρώ ότι είναι ένα αντικείμενο που μπορεί να φέρει πραγματική ανάπτυξη στην περιοχή μας που σημαίνει ότι σε συνεργασία με την πολιτεία και σε επίπεδο διεκδίκησης, ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων, συνεταιριστικών, μικρομεσαίων και μικρών και μεγάλων μαγαζιών, ώστε να μπορέσουν να ορθώσουν ανάστημα μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Θεωρώ ότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα για την περιοχή μας, όπως η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, με την Ιόνια οδό να είναι πρώτης προτεραιότητας και να συμφωνήσουμε όλοι οι υποψήφιοι και οι μετέπειτα βουλευτές ότι πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή. Να ολοκληρωθεί η Εγνατία οδός, να ξεκινήσει και να τελειώσει η Ιόνια οδός που νομίζω θα δώσει μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή μας.

Το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά το λεκανοπέδιο και τη λίμνη, το Ρυθμιστικό είναι ανοιχτά μεγάλα ζητήματα, επίσης το θέμα της «Δωδώνης», για την οποία η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Λειτουργία της «Δωδώνης» όπως είπε και ο αρχηγός μας ο Βαγγέλης Βενιζέλος, σε συνεταιριστική βάση με τις Ενώσεις, τους κτηνοτρόφους και τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Αυτά είναι ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας και χρειάζεται και ενίσχυση του τουρισμού, είναι ο πολιτισμός, τα μνημεία που πρέπει να παλέψουμε για να κάνουμε κάτι και εκτός αυτού το κομμάτι του αθλητισμού που έχει πολλές εκκρεμότητες με υποδομές και αφορά τους δήμους και την Περιφέρεια.