Κοινοβουλευτική Δράση

Νέα, δελτία τύπου και ανακοινώσεις του κ. Μιχάλη Κασσή

Σύντομη ομιλία στην Ολομέλεια για την πώληση της ''Δωδώνη Α.Ε.''

Σύντομη ομιλία στην Ολομέλεια για την πώληση της ''Δωδώνη Α.Ε.''
10Oct2012

Παρέμβαση κατα τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής για την παράταση της διάρκειας του Προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" εκφράζοντας ανοιχτά της κάθετη  αντίθεσή του στην πώληση της "Δωδώνη Α.Ε"

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο κ. Κασσής για τέσσερα λεπτά.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΣΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, και κύριε Υπουργέ, μιας και είστε ο μοναδικός εκπρόσωπος της Κυβέρνησης εδώ, να σας μεταφέρω από τα Γιάννενα τις δυναμικές κινητοποιήσεις που γίνονται τελευταία και αυτό έχει να κάνει, σε σχέση με τη «ΔΩΔΩΝΗ». Κάθε Παρασκευή απόγευμα τους τελευταίους δύο μήνες, ανακοινώνονται αποφάσεις και προχθές ήταν το ξεπούλημα. Δεν πρέπει να συνεχιστεί και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Απευθύνομαι και στη ΔΗΜΑΡ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο στον Πρόεδρό μου, Βαγγέλη Βενιζέλο, να πάρει άμεσα θέση, για να ξεκαθαριστεί το θέμα. Θεωρώ ότι εξελίσσεται στο μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο αυτήν την περίοδο, διότι έχει να κάνει και με τις αποκρατικοποιήσεις.

Τουλάχιστον εγώ, ως Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, προερχόμενος από τα Γιάννενα και γνωρίζοντας πολύ καλά τα πράγματα, δεν θα συναινέσω σε αυτήν τη διαδικασία, αλλά αν συνεχίσει, δεν έχω και λόγους να στηρίξω αυτήν την Κυβέρνηση.

Όσον αφορά στο θέμα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», επειδή το υπηρέτησα και το εφάρμοσα ως δήμαρχος για αρκετά χρόνια, θα πω ότι πρέπει να τελειώσουν τα μεγάλα λόγια και αυτές οι συνεχόμενες παρατάσεις, γιατί είναι γεγονός ότι, ως πρόγραμμα, είναι κοινωνική υπηρεσία. Άρα σημαίνει άμεσα και μέσα στην παράταση του εξαμήνου, που ούτως ή άλλως θα δοθεί για να ψηφιστεί από τη Βουλή, ότι πρέπει να ιδωθούν και αρκετά πράγματα που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του.

Στο άλλο θέμα που έχει να κάνει με τις εισφορές για την Εργατική Κατοικία, θα συμφωνήσω με τον συνάδελφο κ. Κουτσούκο.

Έρχομαι στο θέμα των ρυθμίσεων του ΙΚΑ. Πάλι έζησα το μεγάλο αυτό πρόβλημα το οποίο βιώνουν οι επιχειρήσεις, λόγω του ότι ήμουν πρόεδρος για δέκα χρόνια, σε έναν από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς της Ελλάδος, τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ», με χίλιους εργαζομένους και με πάρα πολλά προβλήματα. Φαίνεται όμως ότι τα προβλήματα τα οποία έρχονται και σ’ εσάς, όπως πήγαιναν και στους προηγούμενους Υπουργούς είτε ήταν της Νέας Δημοκρατίας είτε ήταν του ΠΑΣΟΚ, δεν τα λαμβάνετε υπ’ όψιν, όπως δεν λάβατε υπ’ όψιν και τα αιτήματα τα οποία σάς ήρθαν από το συγκεκριμένο κλάδο της πτηνοτροφίας, αλλά και από την κτηνοτροφία.

Δεν ξέρω αν οι άλλοι συνάδελφοι εδώ, αναφέρονται σε μπαταχτσήδες. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου μπαταχτσή αλλά ούτε και αυτούς τους ανθρώπους εκεί κάτω, που μοχθούν για να τα βγάλουν πέρα. Αναφέρθηκε επιγραμματικά ο κ. Κουτσούκος και είπε για τη σόγια και για τα δημητριακά.

Φαίνεται όμως ότι δεν είναι κανένας από επαρχία εδώ, για να γνωρίζει το πώς αυτά τα ζώα εκεί, πρέπει να ταϊστούν, προκειμένου να φτάσουν στην αγορά. Όπως ξέρετε, δεν θα πληρώσεις ούτε το ΙΚΑ ούτε τους εργαζομένους, για να μην τα αφήσεις νηστικά, διότι, αν τα αφήσεις νηστικά, θα ψοφήσουν στα μαντριά και στα πτηνοτροφεία και τότε δεν θα έχει κανένας τίποτα.

Κλείνοντας, για να μη σας κουράζω, την πρόταση δεν την λάβατε καθόλου υπ’ όψιν. Ο μεν διοικητής του ΙΚΑ δεν απάντησε ακόμη. Σ’ εσάς πιθανόν να έχει φτάσει. Και επειδή σε αυτούς τους ανθρώπους, δηλαδή τους παραγωγούς, στους οποίους αναφέρομαι -γιατί σ’ αυτούς αναφέρομαι, δεν αναφέρομαι στους μπαταχτσήδες επιχειρηματίες που πιθανόν κάνουν τις ρυθμίσεις, για να μην πληρώνουν, όπως και δεν έχουν πληρώσει ποτέ- έχουν γίνει ρυθμίσεις, αναφέρω αυτές του ΙΚΑ, που έχουν να κάνουν με την πτηνοτροφία, την περίοδο της γρίπης των πτηνών, όταν ο κ. Μπασιάκος είχε χάσει τη γαλοπούλα και το θυμάστε πολύ καλά. Αυτές οι ρυθμίσεις πληρώνονται και πληρώνονται στο ακέραιο.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Εμείς, ως κλάδος -και απευθύνομαι και σε αυτούς τους ανθρώπους που πιθανόν να με ακούνε τώρα- λέμε ότι δεν υπάρχει φροντίδα από την πολιτεία. Δεν ξέρω οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, όταν τους δέχονται στα γραφεία, τι τους λένε, διότι ήρθαν και τους επισκέφτηκαν εδώ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Ποιοι;

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΣΣΗΣ: Οι άνθρωποι της κτηνοτροφίας. Λείπει ο κ. Αποστόλου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΣΣΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

Άρα θεωρώ ότι στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να δείτε και τα αιτήματα που σας ήρθαν και από τους κτηνοτρόφους και από τους πτηνοτρόφους. Συμφωνούμε βέβαια εμείς με τη ρύθμιση που έχει να κάνει με τις επιχειρήσεις, που θέλουν πραγματικά να πληρώσουν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο.