Κοινοβουλευτική Δράση

Νέα, δελτία τύπου και ανακοινώσεις του κ. Μιχάλη Κασσή

Ομιλία στην Ολομέλεια της ως ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ

Ομιλία στην Ολομέλεια της ως ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ
04Oct2012

Για την Πρόταση Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ,  «Για την οικονομική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών» Στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

 

Κανένας δεν μπορεί σήμερα να παραγνωρίσει το γεγονός πως τα τελευταία συνεχόμενα χρόνια οικονομικής ύφεσης, η μισθολογική μείωση τόσο στο δημόσιο τομέα όσο και σε ένα μεγάλο μέρος του ιδιωτικού και η αυξανόμενη ανεργία, έχουν οδηγήσει σε  μια μεγάλη μείωση του βιοτικού επιπέδου για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, συνεπώς και μία αυξανόμενη δυσκολία αποπληρωμής δανείων και υποχρεώσεων προς τραπεζικά ιδρύματα.

Ταυτόχρονα την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα τα πιστωτικά ιδρύματα ακολούθησαν μία επιθετική στάση που απείχε χιλιόμετρα… από τις αρχές του υπεύθυνου δανεισμού.

Αυτοί οι 2 παράγοντες έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για να υπάρξουν παρεμβάσεις και πολιτικές που θα ανατρέψουν τη σημερινή εικόνα και τις συνέπειες που αυτή δημιουργεί στους πολίτες και τα Ελληνικά νοικοκυριά.

Αυτός ήταν και ο λόγος που θεσπίστηκε με το νόμο 3869/2010 η δυνατότητα ρύθμισης χρεών για φυσικά πρόσωπα με κοινωνικά δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο.

Από την ψήφισή του μέχρι σήμερα σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά και υπάρχουν νέες ανάγκες ενώ ταυτόχρονα η εφαρμογή του έδειξε αδυναμίες και πιθανά λάθη και έχουμε χρέος άμεσα να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό με σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι σε πολίτες που δοκιμάζονται και βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις και δυσκολίες.

Αυτό έχουμε χρέος να το κάνουμε και ήδη , από όσα γνωρίζω, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αυτή από το αρμόδιο Υπουργείο και πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και να μη χανόμαστε σε υποσχέσεις και επιδιώξεις χρονοτριβής από την πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Αυτή η εξέλιξη, όμως, απέχει πολύ από την προσπάθεια φτηνού λαϊκισμού και πρόχειρης νομοθέτησης χωρίς τεκμηρίωση ωφελειών και κόστους και χωρίς προσδιορισμό των ωφελημένων και μη.

Συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ , αλήθεια αυτή ήταν η ετοιμότητά σας να κυβερνήσετε; Έτσι , στο κενό και με γενικόλογες διατυπώσεις που δεν τεκμηριώνονται και δεν κοστολογούνται;

Και για να μη γενικολογώ να αναφέρω συγκεκριμένα θέματα:

 

ü Με την προτεινόμενη πρόταση νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μια οριζόντια εφαρμογή στην διαγραφή χρεών και μείωση των δόσεων αποπληρωμής δανείων, με εξαίρεση, όπως λέει, αυτούς που έχουν εισοδήματα που «εξακολουθούν να παραμένουν αδιαμφισβήτητα εξαιρετικά υψηλά» (αρ. 1, παρ. α1). Εδώ τι ακριβώς εννοείτε ; Ποια συγκεκριμένα είναι για εσάς τα υψηλά εισοδήματα;

ü Πως διαχωρίζονται οι πολίτες που έχουν δυσκολίες λόγο της μείωσης του βιοτικού τους επιπέδου τα τελευταία χρόνια από τους συστηματικά  και διαχρονικά «κακοπληρωτές»;  

ü Βάση ποιας μελέτης και ποιών στοιχείων έχετε υπολογίσει το εύρος των ρυθμίσεων που προτείνετε και ποιες είναι οι συνέπειές τους στα οικονομικά του κράτους και όχι των Τραπεζών; Ακόμη και το γενικό Λογιστήριο υποχρεώθηκε σε γενικόλογη αναφορά σε κόστος που θα έχουν τα κρατικά έσοδα συμβαδίζοντας με τη γενικόλογη και αόριστη πρότασή σας.

ü Πως επιβεβαιώνεται , βάση της πρότασής σας , ο «δόλος από το πιστωτικό ίδρυμα» στην υπερχρέωση του δανειολήπτη;

ü Πως τελικά αντιμετωπίζεται το θέμα της ανεύθυνης πιστωτικής συμπεριφοράς και από τις δύο πλευρές; Γενικόλογα, προκειμένου να γνωρίζουν όλοι ότι αυτή η συμπεριφορά δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις;

ü Οι τριμελείς επιτροπές που προτείνονται για την αναθεώρηση του ποσού, αλλά και η διαδικασία για τυχόν αδυναμία υπολογισμού είναι μέτρα ανούσιας αύξησης της γραφειοκρατίας, εξαιρετικά δύσκολα στην εφαρμογή και άκρως χρονοβόρα, τη στιγμή που ο διαθέσιμος χρόνος είναι πολύ σημαντικός για τη διαδικασία βοήθειας υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

ü Ποιος είναι ο τρόπος αποφυγής του κινδύνου της αποφυγής χορήγησης δανείων από τις τράπεζες προκειμένου να μην έχουν περιπτώσεις διαγραφής των χρεών , όπως αυτές που προτείνονται, ακόμη και σε πολίτες που αποδεδειγμένα έχουν τη δυνατότητα να τα καλύψουν; Μήπως λαϊκίζουμε σήμερα αδιαφορώντας για το αύριο; Εύκολα λόγια του αέρα και όποιος «τσιμπήσει»;…

ü Εσείς που μιλάτε για εκτεταμένη φοροδιαφυγή η οποία λύνει «μαγικά» όλα τα προβλήματα, πως αντιμετωπίζετε στην πρότασή σας τις περιπτώσεις εικονικά χαμηλών φορολογικών εισοδημάτων που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις σας εάν γίνουν Νόμος, χωρίς πραγματικά να το δικαιούνται; Τα λέμε τώρα έτσι και αύριο αλλιώς; Λογική πολιτευόμαστε κατά περίπτωση; Αυτό νομίζετε πως έχει ανάγκη ο τόπος τις δύσκολες μέρες που βιώνει;

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Κανένας δεν πρόκειται να είναι αντίθετος με την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Οι τράπεζες έχουν πραγματικά μεγάλη ευθύνη στη δημιουργία της υπερχρέωσης πολλών νοικοκυριών και έχουν τύχει σε πολλές περιπτώσεις ευνοϊκής μεταχείρισης από κυβερνήσεις και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι έχουν μεγάλη ευθύνη και για την γενικότερη οικονομική κρίση.

Όμως, είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της οικονομικής ζωής και μία από τις βάσεις κάθε προσπάθειας βιώσιμης ανάπτυξης.

Αν οποιαδήποτε προτεινόμενη διάταξη δεν εξασφαλίζει μια ελάχιστη ισορροπία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων, τότε και δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά θα δημιουργήσει περισσότερα και μακροπρόθεσμα θα ζημιώσει και τα ίδια τα νοικοκυριά που θέλει να προστατεύσει.

Η κρισιμότητα της σημερινής πραγματικότητας δεν επιτρέπει σε κανέναν μας να πορεύεται με βάση το λαϊκισμό , την αοριστολογία, τις ευχές και τις μεγαλοστομίες και τις εύκολες προτάσεις που τις κάνουμε γιατί ξέρουμε πως , ευτυχώς, δε θα εγκριθούν.

Πιστεύω πως , επί της ουσίας και οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πως τα όσα προτείνουν είναι πρακτικά ανεφάρμοστα με τον τρόπο που τα διατυπώνουν και με την ατεκμηρίωτη πρόταση που έχουν καταθέσει.

Ας ξεκινήσουμε , λοιπόν τη συζήτηση για τον τρόπο ενίσχυσης και αλλαγών στον Νόμο 3869/2010, ας τεκμηριώσουμε τις όποιες πρωτοβουλίες αναληφθούν με το μικρότερο δυνατό κόστος για τα οικονομικά της χώρας και με το μεγαλύτερο δυνατό για τους πολίτες που δοκιμάζονται.

Πρέπει και το Υπουργείο Οικονομικών να ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες που έχει ξεκινήσει για την ανάληψη σχετικής Νομοθετικής πρωτοβουλίας και σύντομα να υπάρξει Νόμος που θα μπορεί να εφαρμοστεί και να δώσει πραγματικές λύσεις στα υφιστάμενα προβλήματα.

Είναι γνωστό πως στην Ελλάδα το πρόβλημα της υπερχρέωσης δεν απασχόλησε την Πολιτεία όσο θα έπρεπε.

Τώρα πρέπει να μας απασχολήσει άμεσα , έντονα και να μας οδηγήσει στο να είμαστε αποτελεσματικοί και να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο και όχι στα πρόσκαιρα εκλογικά μας οφέλη.

Καταψηφίζουμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και περιμένουμε τη συνέχιση της συζήτησης για μία νομοθετική πρωτοβουλία με τεκμηρίωση, μακροπρόθεσμη εφαρμογή και αυστηρούς κανόνες, αλλά και με προβλέψεις για διαδικασίες δημιουργίας «πιστωτικής παιδείας».

 

Σας ευχαριστώ