Κοινοβουλευτική Δράση

Νέα, δελτία τύπου και ανακοινώσεις του κ. Μιχάλη Κασσή

Ομιλία του Μιχάλη Κασσή στην επί των άρθρων συζήτηση του Σ/Ν του ΥΠΑΝ «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας και άλλες διατάξεις».

Ομιλία του Μιχάλη Κασσή στην επί των άρθρων συζήτηση του Σ/Ν του ΥΠΑΝ «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας και άλλες διατάξεις».
20Feb2014

 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

μας δόθηκε η δυνατότητα αυτές τις μέρες που έγινε η συζήτηση και στην αρμόδια Επιτροπή, αλλά και στη συζήτηση επί της αρχής να καταθέσουμε τις προτάσεις και τις απόψεις μας σε ό,τι έχει να κάνει με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που αφορά την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και τη δυνατότητα επίσης να κάνουμε αρκετές επισημάνσεις.

Εγώ θα επαναλάβω ότι δεν μπορεί η ελληνική εξωστρέφεια της οικονομίας μας να προχωρήσει, εάν δεν πάψουν κάποια εμπόδια τα οποία τη δημιουργούν και αυτά είναι πάρα πολλά.

Σας ανέφερα, κύριε Υπουργέ, και σας είπα ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη στην οικονομία μας, αν δεν σταματήσουν τα μεγάλα και δυσβάστακτα επιτόκια σε όλες τις επιχειρήσεις –και στις μικρές και στις μεγάλες- και αν δεν αναθεωρηθούν αρκετά πράγματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την έκδοση αδειών και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Γίνεται μία προσπάθεια το τελευταίο διάστημα και πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν όλες αυτές τις παρατηρήσεις οι οποίες έγιναν απ’ όλες τις πλευρές,  ότι οι δύο προηγούμενοι φορείς οι οποίοι καταργούνται και πάμε σήμερα στον ενιαίο φορέα δεν ήταν ό,τι καλύτερο και δεν προσέφεραν αυτά που έπρεπε να προσφέρουν.

Δώσατε, βέβαια, κάποια στοιχεία και για τον ΟΠΕ, που νομίζω ότι όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του δεν ανταποκρίθηκε πλήρως στο κάλεσμα και στην ίδρυσή του. Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρωτίστως πρέπει να δούμε πώς θα δώσουμε λύσεις στα παραπάνω προβλήματα που ανέφερα και μετά να ιδρύσουμε φορείς, όπως το νέο φορέα που συζητάμε σήμερα για την εξωστρέφεια, ο οποίος είναι και στη σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο άρθρο 1 η νέα ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» μετονομάζεται σε «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου  Α.Ε.» και με την απόδοση της επωνυμίας στην αγγλική γλώσσα «Enterprise Greece» έρχεται να αντικαταστήσει την παλαιά εταιρεία «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» του ν. 2372/1996.

Σκοπός της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου» είναι βασικά η προσέλκυση, η υποδοχή, η προώθηση, η υποστήριξη και η διατήρηση των επενδύσεων στην Ελλάδα. Μία διαρκής συμβολή στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, την υποστήριξη των επενδυτικών συνεργασιών, την προώθηση της χώρας στον επενδυτικό προορισμό. Η προώθηση και ανάπτυξη κάθε είδους εξαγωγών, αγαθών και υπηρεσιών και η παροχή πληροφόρησης και συμβολών βοήθειας και κάθε άλλης υποστηρικτικής υπηρεσίας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Εδώ χρειάζεται να γίνουν κάποιες επιμέρους παρατηρήσεις. Η συγχώνευση των δύο εταιρειών σε μία και η τροποποίηση του σκοπού της νέας εταιρείας αφήνει πολλά ερωτήματα ως προς το ποιοι θα είναι οι στόχοι σε επίπεδο εξαγωγών και επενδύσεων, αλλά ούτε και προβλέπεται κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η αιτιολογική έκθεση, όπως είπα και στην αρχή, δεν περιλαμβάνει την αποτίμηση ως προς το αποτέλεσμα που είχαν έως σήμερα οι δύο εταιρείες ξεχωριστά ούτε κάποια εκτίμηση ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Είναι γεγονός πως η ανάπτυξη δεν θα έρθει με ασκήσεις επί χάρτου, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 1. Κρίνεται τουλάχιστον υπερβολή, θα έλεγα, κύριε Υπουργέ, από την πλευρά του Υπουργού Ανάπτυξης το να διορίζονται όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα τα οποία τα έχετε επισημάνει στη λειτουργία των δύο προηγουμένων φορέων. Γνωρίζετε πολύ καλά -και το είπα και στη συζήτηση επί της αρχής- τη διαφαινόμενη κόντρα που υπάρχει μεταξύ των εργαζομένων και στους δύο φορείς -και προσωπικά προς εσάς- και νομίζω πως δεν έχουν βάση αυτά τα οποία λέγονται από την πλευρά των εργαζομένων. Άρα, καλό είναι αυτά τα ζητήματα να ξεκαθαριστούν για να μην προκύψουν προβλήματα στο νέο φορέα.

Επίσης, καταργείται η υποχρέωση της εταιρείας να αναρτά στο διαδίκτυο τις συμβάσεις, κάτι το οποίο δεν θεωρώ σωστό. Όλα πρέπει να είναι στη δημοσιότητα και όλες οι συμβάσεις πρέπει να αναρτώνται στο διαδίκτυο.

Με το άρθρο 2 ρυθμίζονται θέματα λύσης του «Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» του ν. 528/1977. Πρόκειται για έναν παλιό φορέα, ο οποίος λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια και δεν είχε τα αποτελέσματα τα οποία θα έπρεπε να έχει. Θα επαναλάβω την επισήμανσή μου -και θα το λέω συνέχεια από αυτό το Βήμα- σε σχέση με τον εκκαθαριστή, πως δεν θέλω να γίνονται εκκαθαρίσεις, όπως έγινε με τη «Δωδώνη» στα Γιάννενα. Δεν ξέρω αν ο συγκεκριμένος εκκαθαριστής έκανε σωστά τη δουλειά του εκεί, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα.

Στο άρθρο 3 προβλέπεται η αξιολόγηση των προσόντων των εργαζομένων και η μεταφορά τους στο νέο φορέα. Εδώ χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί εμπλέκονται εργαζόμενοι και από το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και των δύο άλλων φορέων, άρα σημαίνει μεγαλύτερη προσοχή.

Στο άρθρο 4 μεταφέρεται στην εταιρεία το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Πληροφοριών του Υπουργείου Εξωτερικών «Ηλεκτρονική Πύλη» (Agora) και θεωρώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Όσον αφορά στο θέμα των τροπολογιών, συμφωνούμε με την τροπολογία 1167 του Υπουργείου Εσωτερικών και με την τροπολογία 1170 του Υπουργείου Ανάπτυξης, που αφορά τις εμπορικές μισθώσεις και γίνεται μία αναπροσαρμογή στα σημερινά δεδομένα. Επίσης, συμφωνούμε στην τροπολογία 1171 του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν είναι εδώ κάποιος από το Υπουργείο, θα ήθελα όμως να δείτε την παράγραφο 5Δ, γιατί νομίζω πως, αν καταργήσουμε τους ελέγχους, από εκεί και πέρα αφήνουμε ανοιχτό το πεδίο σε κάποιους να σκέφτονται άλλα πράγματα. 

 

Με την τροπολογία 1172 του Υπουργείου Εργασίας συμφωνούμε, όπως και με την τροπολογία 1173 του Υπουργείου Ανάπτυξης. Με την τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης συμφωνούμε και θα ήθελα να λάβετε υπόψη και μια βουλευτική τροπολογία η οποία έχει κατατεθεί, την 1166, που αφορά το εργόσημο για τους εργάτες γης.

Σας ευχαριστώ.