Κοινοβουλευτική Δράση

Νέα, δελτία τύπου και ανακοινώσεις του κ. Μιχάλη Κασσή

Ομιλια κατα την ψηφιση του Ν/Σ του ΥΠΑΑΤ «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΑΑΤ»

Ομιλια κατα την ψηφιση του Ν/Σ του ΥΠΑΑΤ «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΑΑΤ»
28Jan2014

Κατ’ αρχήν, να πω ότι έγιναν σημαντικές νομοτεχνικές βελτιώσεις σύμφωνα με αυτά τα οποία συζητήσαμε όλες αυτές τις ημέρες και στην Ολομέλεια και στην Επιτροπή. Βέβαια, δεν λάβατε υπόψη κάποια πράγματα σχετικά με το άρθρο 44.

Κύριε Υπουργέ, εσείς δεν δικαιολογείστε, για τον λόγο ότι είστε πανεπιστημιακός και πρέπει να γνωρίζετε κάποια πράγματα πολύ περισσότερο από τον κάθε άλλο, όσον αφορά τον διαχωρισμό των πτυχιούχων του πανεπιστημιακού επιπέδου και του τεχνολογικού τομέα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια πράγματα στο άρθρο 44 έχετε ακόμα χρόνο για να τα δείτε.

Στο άρθρο 51, όσον αφορά την αδικία απέναντι στους χημικούς και τους βιολόγους και εδώ πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι και οι πτυχιούχοι των Ανωτάτων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων δεν πρέπει να εξαιρεθούν από τις εργαστηριακές αναλύσεις.

Σχετικά με το άρθρο 57, που αφορά τα «Θεσμοφόρια», σας είπα και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια ότι πρέπει να αποσυρθεί. Δεν έχει ανάγκη ο αγροτικός τομέας και ο αγροτικός κόσμος από πανηγύρια και εκδηλώσεις. Τα χρήματα αυτά μπορούν να διατεθούν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του εισοδήματος.

Έρχομαι τώρα στις τροπολογίες. Η τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια είναι ουσιαστικά δική σας τροπολογία, κύριε Υπουργέ. Περίμενα όμως να τη στηρίξετε περισσότερο πραγματικά. Το ότι εμείς αναλάβαμε ως Βουλευτές μια πρωτοβουλία προκειμένου να γίνει σήμερα η συζήτηση στη Βουλή έγινε μόνο για να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε νομικά κάποια πράγματα.

Από την άλλη πλευρά, όμως, έχετε χρέος να δείτε και εσείς ως Υπουργείο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε όλους τους τομείς του αγροτικού τομέα που είναι σε καθυστέρηση και  για τα οποία δεν υπάρχει κάποια προστασία.

Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, δεν μιλά κανένας για χάρισμα. Μιλάμε για ρυθμίσεις, πράγμα το οποίο πρέπει να γίνει κατανοητό, γιατί μας παρακολουθεί η ελληνική κοινωνία, οι άλλες κοινωνικές τάξεις και ομάδες που έχουν τα ίδια προβλήματα.

Η τροπολογία που σας καταθέσαμε από κοινού εγώ με τον κ. Κόλλια αφορά τη ρύθμιση για το ΙΚΑ σε κάποιους εργαζόμενους που δουλεύουν σε συνεταιρισμούς, προκειμένου να λυθεί ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι έρχεται σήμερα η πολιτεία, αυτοί που τους έδωσαν σύνταξη το 2010 και λένε «Να επιστρέψετε τα χρήματα πίσω». Όχι μόνο τους κόβεται η σύνταξη, αλλά τους λένε να επιστρέψουν και τα χρήματα.

Πιστεύω ότι ακούστηκαν πάρα πολλά. Ο αγροτικός κόσμος έχει ανάγκη από λύσεις προβλημάτων. Θεωρώ ότι έγινε μια συζήτηση σε πολύ καλό επίπεδο, αρκεί, όμως, να αναλάβετε πραγματικά την πρωτοβουλία, για να λυθούν προβλήματα.

Έφυγε ο κ. Τζαμτζής. Φωνάζαμε και προσωπικά εγώ στα Γιάννενα για το θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ, η οποία ξεπουλήθηκε για ένα κομμάτι ψωμί. Δεν ξέρω τι θα γίνει και με τη ζάχαρη. Σήμερα οι παραγωγοί είναι απλήρωτοι τέσσερις και πέντε μήνες ξεκινώντας από τα Γιάννενα και έφτασαν οκτώ μήνες στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ.