Δελτία Τύπου

Νέα, δελτία τύπου και ανακοινώσεις του κ. Μιχάλη Κασσή

Ομιλία του Μιχάλη Κασσή για το θέμα των 100 δόσεων,του ΕΝΦΙΑ,των κόκκινων δάνειων,των δάνειων των αγροτών κτλ.

Ομιλία του Μιχάλη Κασσή για το θέμα των 100 δόσεων,του ΕΝΦΙΑ,των κόκκινων δάνειων,των δάνειων των αγροτών κτλ.
14Nov2014

 

Τρεις ημέρες τώρα συζήτησης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και των τροπολογιών δεχθήκαμε πάρα πολλά μαθήματα -ειδικότερα από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- συμπεριφοράς, δημοκρατίας και ειδικότερα μέσα στο Κοινοβούλιο, πράγμα το οποίο θεωρώ απαράδεκτο.

 

Έγιναν παρατηρήσεις ότι ως Κοινοβουλευτική Ομάδα εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν συμμετείχαμε και ότι δεν ήταν κανένας εγγεγραμμένος να μιλήσει. Είμαι τρεις μέρες παρών και –τουλάχιστον- τον κ. Στρατούλη -ο οποίος το ανέφερε για πρώτη φορά χθες- από τότε που μίλησε, δεν τον είδα ξανά εδώ. Όπως και κάποιοι άλλοι που έρχονται μόνο όταν υπάρχει μικρόφωνο –το είπα και χθες.

 

Η δημοκρατία δεν χρειάζεται αστυνομία, κύριε Υπουργέ. Ειδικότερα αυτές τις μέρες, προπαραμονή της 17ης Νοεμβρίου, ο Πρύτανης ας συμμαζευτεί λίγο. Δεν χρειάζεται για ψύλλου πήδημα να καλούμε την αστυνομία. Δεν ξέρω αν στο σπίτι, όταν μαλώνουν τα παιδιά, φωνάζει την αστυνομία. Υπάρχουν τρόποι να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια χωρίς και την παρουσία της αστυνομίας. Ούτε η παρουσία των πολιτικών στους συγκεκριμένους χώρους βοηθάει για να οξύνει τα πράγματα.

 

Έφυγε ο κ. Σταϊκούρας και δεν θα ακούσει αυτό που θα πω. Ψηφίσαμε πριν μια εβδομάδα το νόμο για τις ρυθμίσεις στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, που σήμερα μοιρολογεί, δεν το ψήφισε. Ο νόμος είναι πάρα πολύ καλός και αυτό το λέει ο κόσμος έξω, το λέει η αγορά. Σε καμία όμως περίπτωση, κύριε Υπουργέ, κύριε Σταϊκούρα, δεν θα δεχθώ να αποσυρθεί από την παράγραφο 7 η β΄ υποπαράγραφος που αναφέρεται όπως ψηφίστηκε.

 

Γιατί έγινε πολύ καλή αριθμητική για τον ΕΝΦΙΑ. Ούτως ή άλλως ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε δώδεκα ή είκοσι τέσσερις δόσεις. Όταν, λοιπόν, είναι εξακόσια ευρώ ο μέσος όρος -είτε οκτακόσια είτε ακόμα και χίλια- αν το διαιρέσεις, το ελάχιστο είναι περίπου πενήντα - εξήντα ευρώ το μήνα. Άρα νομίζω ότι το θέμα του ΕΝΦΙΑ είναι ξεκαθαρισμένο και μπορώ να το δεχτώ. Δεν μπορώ, όμως, να δεχτώ την κατάργηση όλων των άλλων, γιατί πέραν από κει δεν δίνει τη λύση στα πρόστιμα που είναι πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, πράγμα το οποίο δεσμεύτηκε το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα το κάνει με τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

 

Δώσαμε πολύ μεγάλο αγώνα ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ προκειμένου στις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων να συμπεριληφθούν τα δάνεια των αγροτών όλου του αγροτικού χώρου. Δηλαδή και αυτά που είναι στις τράπεζες και αυτά που είναι στον εκκαθαριστή και στις συνεταιριστικές τράπεζες που είναι υπό εκκαθάριση. Και νομίζω ότι το πετύχαμε μέσα από μια συναίνεση και με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Αυτός είναι ο ρόλος μας και ο ρόλος του Βουλευτή, να είμαστε πρακτικοί για να δίνουμε πραγματικά λύσεις.

 

Από την άλλη πλευρά, όμως, σε σχέση με το θέμα που έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη τροπολογία, ας παραπονιούνται οι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης για τις τροπολογίες. Είναι δικαίωμα των Βουλευτών να καταθέτουν τροπολογίες και θα έπρεπε το Υπουργείο να λάβει κάποιες υπόψη, που είναι στη σωστή κατεύθυνση.

 

Η τροπολογία των Ανεξαρτήτων Δημοκρατικών Βουλευτών που έχει να κάνει με τα «κόκκινα» δάνεια αναφέρεται σε πολύ σωστά πράγματα. Έφυγε ο κ.  Σκρέκας, δεν τον βλέπω εδώ. Μήπως και τον ίδιο οι τράπεζες τον βάλουν από τη μία πόρτα κι από την άλλη βγει; Καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για τους ανθρώπους αυτούς που οφείλουν χρήματα στις τράπεζες, με τον τρόπο που τους συμπεριφέρονται σήμερα.

 

Όσον αφορά τους ομολογιούχους που πήραν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου πρέπει ως Κυβέρνηση να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να βρούμε λύση. Πέραν από τις τροπολογίες, οι οποίες έχουν κατατεθεί από πλευράς του συνόλου της Αντιπολίτευσης, νομίζω ότι ως Κυβέρνηση έχουμε χρέος να το κάνουμε.

Σας ευχαριστώ.