Δελτία Τύπου

Νέα, δελτία τύπου και ανακοινώσεις του κ. Μιχάλη Κασσή

Ομιλία του Μιχάλη Κασσή στην Ολομέλεια κατά την συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Ομιλία του Μιχάλη Κασσή στην Ολομέλεια κατά την συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.
11Oct2014

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση για την παροχή ή μη ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση γίνεται σε μια χρονική περίοδο που η κοινωνία βιώνει δύσκολες καταστάσεις και πολλές φορές και υποθέσεις καθημερινότητας που δημιουργούν την εικόνα του αδιέξοδου ή του κράτους που τιμωρεί τους πολίτες γιατί δημιούργησαν ή συνεχίζουν να δημιουργούν.

Προσωπικά, επειδή δεν συνηθίζω να περιστοιχίζομαι από μονίμως συμφωνούντες με τις απόψεις μου για να μην στεναχωριέμαι και επειδή καθημερινά συναναστρέφομαι με πολίτες που αγωνιούν είτε για το μέλλον της εργασίας και της απασχόλησής τους είτε για τη σύνταξή τους είτε για την έλλειψη δυνατότητας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν, δεν μπορώ να ωραιοποιήσω τη σημερινή πραγματικότητα. Αυτή είναι και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς.

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουν γίνει οβιδιακές αλλαγές και έχουν ανατραπεί σχεδιασμοί, όνειρα και εκτιμήσεις για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Υπάρχει, από τη μια, η λογική πως πληρώνουμε το τίμημα μιας εικονικής πραγματικότητας, υπάρχει όμως και η αντίληψη πως το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να αλλάξει τις στρεβλώσεις που το ίδιο δημιούργησε και δεν αναλαμβάνει το κόστος γι’ αυτό.

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Τέσσερα χρόνια τώρα γίνονται αρκετές προσπάθειες να κρατηθεί η χώρα όρθια και να αποφύγει τα χειρότερα, αλλά γίνονται με ενέργειες που επιβάλλονται από άγχος και ηττοπάθεια, δικαιολογημένη όταν είσαι με την πλάτη στον τοίχο. Γίνονται με γνώμονα να διορθωθούν στρεβλώσεις, αλλά χωρίς να εξετάζονται όλες οι παράμετροι του τρόπου λειτουργίας της ελληνικής κοινωνίας και των πολιτών.

 

Δεν ανήκω σε καμία περίπτωση, ούτε σε αυτούς που πιστεύουν σε σωτήρες ούτε σε αυτούς που πιστεύουν σε επαναστάτες του γλυκού νερού. Πιστεύω στην ανάγκη ύπαρξης μιας εθνικής στρατηγικής αντιμετώπισης της κρίσης και σε μία ουσιαστική στροφή στην πραγματική παραγωγή και ανάπτυξη, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο. Θα μου πείτε «καλή είναι η θεωρία, αλλά στο διά ταύτα, τι γίνεται;». Δεν έχω αρνηθεί ποτέ να πω την άποψή μου και τη λέω ευθέως και ας λένε διάφοροι ό,τι θέλουν. Ανήκω σε αυτούς που έχουν πορευθεί μέσα από το ΠΑΣΟΚ με τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη και στα υποτιθέμενα εύκολα και στα δύσκολα, αλλά και στα πολύ-πολύ δύσκολα τελευταία.

Πιστεύω στην ανάγκη μιας νέας προοδευτικής πορείας της χώρας. Η συμμετοχή του κόμματός μου στη σημερινή Κυβέρνηση αποτελεί μία λύση ανάγκης και η μέχρι σήμερα στάση μου μία στήριξη ανοχής και χωρίς να κρύβω τις διαφορετικές μου προσεγγίσεις, οι οποίες στηρίζονται στις αρχές και τις αξίες που προσφέρει ο χώρος που ανήκω. Μία λύση ανάγκης που προέκυψε από την άποψή μας πως δεν έπρεπε να περάσει ο τόπος σε περιπέτειες ακυβερνησίας, μετά την ετυμηγορία των πολιτών τον Ιούνιο του 2012 και μετά από πραγματική αδυναμία συνεννόησης των λεγόμενων προοδευτικών κομμάτων.

Δεν είμαι ευτυχής που το ΠΑΣΟΚ συγκυβερνά με τη δεξιά παράταξη, η οποία ταλαντεύεται παράλληλα ανάμεσα στην κεντροδεξιά και στην πιο ακραία δεξιά εκδοχή. Αυτή, όμως, τη λύση επέβαλε η ψήφος των πολιτών το 2012 και δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Και βέβαια εμείς στο ΠΑΣΟΚ, από δήθεν υπόλογοι απέναντι στον κ. Σαμαρά, που είχε μία αντιμνημονιακή «Ζαππειακή» ρητορεία, γίναμε συνοδοιπόροι μιας νέας δημοκρατίας που έγινε μνημονιακότερη του μνημονίου και ενέταξε σε αυτό τις φιλελεύθερες αντιλήψεις της.

Αυτή η Κυβέρνηση, όμως, πέτυχε κάποιους στόχους και έχει κάνει βήματα. Μπορούσε περισσότερα και μπορούσε και μπορεί και καλύτερα. Για να δηλώσω, όμως, οπαδός της ανατροπής της και να αποσύρω την εμπιστοσύνη μου, νομίζω πως πρέπει να έχω εναλλακτική προοπτική ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό. Απέναντί της βρίσκεται από τη μία ένα συνονθύλευμα απογοητευμένων δεξιών και ακροδεξιών που απλά θεωρούν πως και ο κ. Σαμαράς είναι αριστερός για τα μέτρα τους -βέβαια αυτό δεν είναι σωστό- και από την άλλη προβάλλει ως ανερχόμενη δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ πνιγμένος στις αντιφάσεις και στις επικοινωνιακές τακτικές που επιχειρούν να καλύψουν τα κενά από τους υπέρμαχους του ευρώ και της δραχμής έως τους συντηρητικούς οπαδούς της «δεξιάς του Κυρίου». Μία τακτική, δηλαδή, όχι για νέα προοδευτική πρόταση, αλλά για την κατάληψη της εξουσίας. Υπάρχει η λαϊκή έκφραση: «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» και τουλάχιστον προς το παρόν, μπορώ να κολυμπήσω, αλλά σίγουρα δεν μπορώ να πετάξω.

Με επιφυλάξεις και απαιτήσεις ήδη εκπεφρασμένες, θα δώσω ψήφο στην Κυβέρνηση, χωρίς να με δεσμεύει για την περαιτέρω στάση μου, με ζητήματα που αφορούν την εφαρμοζόμενη πολιτική. Και η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι:

Άμεση λύση στα κόκκινα δάνεια και στα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ειδικότερα στον αγροτικό τομέα.

Άμεση λύση στις ρυθμίσεις των ασφαλιστικών ταμείων και της εφορίας και αυτό πρέπει να γίνει σήμερα ή τη Δευτέρα.

Διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ και αποκατάσταση όλων των αδικιών και αναφέρομαι ειδικότερα στον ΕΝΦΙΑ που δεν εφαρμόζεται ούτε καν ο νόμος που ψηφίσαμε. Στα αγροτικά κτίσματα παρότι δεν υπάρχει κύριος φόρος, έρχεται και μπαίνει συμπληρωματικός φόρος.

Κατάργηση της εγκυκλίου για την παρακράτηση των εισφορών των αγροτών από τις ενισχύσεις.

Άμεση αποκατάσταση των μικρών ομολογιούχων, καθώς δεν αντέχει άλλο η κοινωνία μέτρα και περιορισμούς και δεν αντέχει να ακούει ανάπτυξη που έρχεται, αλλά δεν την βλέπει στη ζωή του.

 

Η Κυβέρνηση έχει χρόνο μπροστά της να υλοποιήσει άμεσα αυτά που ανέφερα και άλλα πολλά περισσότερα σε διάφορους τομείς.

Σας ευχαριστώ.