Δελτία Τύπου

Νέα, δελτία τύπου και ανακοινώσεις του κ. Μιχάλη Κασσή

Δήλωση του Μιχάλη Κασσή για ΕΝΦΙΑ

Δήλωση του Μιχάλη Κασσή για ΕΝΦΙΑ
11Sep2014

Με αφορμή το ζήτημα που έχει προκύψει με τον ΕΝΦΙΑ, ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ , κ. Μιχάλης Κασσής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι δεδομένο πως η «εικόνα» που παρουσίασε ο μηχανισμός του Υπουργείου Οικονομικών στο θέμα του προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ , έδειξε πρωτοφανή  προχειρότητα.

Είναι απορίας άξιον πως, μετά από τόση, υποτιθεμένη, μελέτη που έκαναν οι υπεύθυνοι του ΥΠΟΙΚ , να βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε τερατώδεις στρεβλώσεις που επηρεάζουν μεγάλες κατηγορίες πολιτών.

Πρέπει άμεσα να διορθωθούν οι κατάφωρες αδικίες,  με κυριότερες την αδιανόητη επιβάρυνση των ιδιοκτητών κενών και απρόσοδων ακινήτων και οικοπέδων. Η αστική ιδιοκτησία  πρέπει να πληρώνει ένα αναλογικό ποσό και όχι να τιμωρείται.

Δεν είναι δυνατόν άλλα να ψηφίζει η βουλή και αλλά να εφαρμόζει το ΥΠΟΙΚ. Τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που δεν αποφέρουν κανένα έσοδο στον ιδιοκτήτη πρέπει να πληρώνουν ένα συμβολικό ποσό και όχι τα υπέρογκα ποσά που βεβαιώνονται από τις εφορίες.

Είναι για εμένα δεδομένο πως η μείωση του 20% για τα ακίνητα αυτά είναι μη ικανοποιητική.

Επίσης είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα θα απαλλαγούν ολοκληρωτικά, χωρίς εξαιρέσεις, όρους και προϋποθέσεις από τη φορολογία ακίνητης περιουσίας διότι αποτελούν παραγωγικό κεφάλαιο και τέτοια φορολογία αυξάνει το κόστος παραγωγής, μειώνει την ανταγωνιστικότητα και οδηγεί σε αφανισμό τον κλάδο. Τελικά διαπιστώνεται ότι η απαλλαγή ισχύει μόνο για την κύριο φόρο, ενώ επιβάλλεται για τον συμπληρωματικό. Σήμερα με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. οι αγροτοκτηνοτρόφοι επιβαρύνονται πέραν των δυνάμεών τους και της φορολογικής τους δυνατότητας.

Αντί να ενισχυθεί η παραγωγή, αθροιστικά φορολογούνται όσοι ασχολούνται με αυτή , τόσο για την αστική τους περιουσία, όσο και για τις αγροτικές εκτάσεις που κατέχουν και για τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα, τις αποθήκες και γενικά βοηθητικούς χώρους των εκμεταλλεύσεών τους. 

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να καταργήσει τον συμπληρωματικό φόρο επί των αγροτοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και να αναλάβει καινούργια, σοβαρή και συνεπή προς τις εξαγγελίες της νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με τις τεράστιες αδικίες του ΕΝΦΙΑ».